Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hotel Polaris håller öppet efter brand

Från 2016
Uppdaterad 17.10.2016 16:01.
Brandmän står samlade kring ett hus som har skylten Hotel Polaris på taket. Ingen brand, inga lågor, ingen rök syns på bilden.
Bildtext Hotel Polaris kök brann på fredagen.
Bild: Yle/Petra Haavisto

Hotel Polaris i Pedersöre håller öppet, men köket kräver en stor renovering efter branden i fredags. En fritös i köket började brinna vid lunchtid i fredags och runt 100 gäster evakuerades.

Hotel Polaris VD Juho Jokinen berättar att hotellet tar emot gäster som vanligt men räknar med att det kan ta ungefär två veckor innan man har ett fungerande kök igen. Hotellet har varit öppet hela tiden, också på fredagen då man hade några hotellgäster.

- Hotellet funkar så bra som möjligt, det enda som inte är så bra som det borde är frukosten. Vi har inget kök så vi kan inte laga en så ordentlig frukost som vi brukar ha, utan sortimentet vid frukosten är lite mindre, säger Juho Jokinen.

Personalen agerade rådigt

Då det började brinna i köket agerade personalen snabbt. I köket började man försöka släcka elden samtidigt som evakueringen av gästerna inleddes.
- Vi hade kring hundra lunchgäster och ett möte i kabinettet så det var ganska mycket folk, säger Jokinen.

Han berättar att den snabba evakueringen gick lugnt till och att de sista kunderna hann ut redan före större mängder rök började spridas i restaurangsalen.

Nu väntar sanering och renovering av hotellets kök. En del av hotellrummen behöver också saneras.

- Vi började redan samma kväll, då kom de första saneringskarlarna. Vi har jobbat 12-timmarsdagar för att kunna tömma bort allt så att man kan städa, säger Juho Jokinen.

Man vet ännu inte hur länge renoveringen tar men vd:n hoppas att det handlar om högst två veckor. Omfattningen av de ekonomiska skadorna är inte heller klar.

Brandövning blev till nytta

För ett par år sedan övade sig personalen vid Hotel Polaris tillsammans med en brandman i hur man gör om olyckan är framme och en brand bryter ut. Vd Juho Jokinen säger att kursen var till stor hjälp och att det visade sig vara tur att man hade ordnat den.

- Alla som jobbar i såna här stora byggnader där det finns folk borde gå en sån här kurs. Det skulle kunna vara obligatoriskt.

Hotellet informerar på sin facebook-sida om hur renoveringen framskrider och när verksamheten kommer igång helt igen.

Diskussion om artikeln