Vissa skolor tar provision på skolfoton - ”det ger guldkant”

Skolfotoföretagen kan betala tusentals euro i provision för att få skriva kontrakt med stora skolor. Utbildningsstyrelsen visar tummen ner men i skolorna har provisionen också sina förespråkare.
- Det finns två sätt. Det ena är att man får lite billigare foton, det andra att man tar provision. Vi tar provision och det ger guldkant åt eleverna, säger Christian Porthin, rektor i Bonäs skola i Jakobstad.
I Bonäs skola handlar provisionen om några hundra euro i året. Utan de här pengarna skulle något av det lilla extra utebli.
- Det kan vara en buss som man tar till någon utflykt, säger Porthin.
Alla rektorer är inte lika öppna gällande provisionen. I Yle Spotlights enkät meddelar flera rektorer att de inte har informerat föräldrarna om provisionen och dess inverkan på priserna.
Merparten av rektorerna var heller inte villiga att ställa upp på intervjuer gällande skolfotograferingen.
Nej till provision i Vasa gymnasium
Två tredjedelar av de rektorer som svarade på Yle Spotlights enkät har sagt nej till provision. En av dem är Anne Levonen, rektor i Vasa Gymnasium.
- Det har aldrig varit aktuellt med provision. Det är det billigaste priset som avgör, säger hon.
Levonen ser det som problematiskt att ta emot pengar på det sättet.
- Det skulle inte passa här. Vi kan inte ta emot pengar och sätta in i vår budget. Stadens ekonomer skulle inte tycka om det och jag skulle inte heller se det som en bra lösning, säger hon.
Enligt Utbildningsstyrelsens riktlinjer får skolorna ta en ”skälig driftsersättning” för de utrymmen som används för fotograferingen.
Eftersom alla skolor inte följer riktlinjerna ska Utbildningsstyrelsen ännu i höst ta upp saken med de berörda parterna. Tanken är också att formulera nya direktiv för skolfotograferingen.