Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Piratkopierade varor hotar tusentals liv

Från 2016
Pertti Rönkkö från tullen och Rabbe Wikholm från gränsbevakningen väntar på att långtradarna ska komma ut från morgonens första fartyg i Hangö.
Bild: Yle/Marica Hildén

När vi hör talas om piratkopior tänker vi ofta på trendiga väskor, kläder eller lyxklockor. Men falska versioner av vardagliga varor är mycket farligare. De stora riskerna ligger i falska reservdelar, falska mediciner och falska delar inom industrin.

Piratkopior finns överallt. Så fort det en produkt har ett mervärde på grund av ett patent, ett varumärke, ett mönster eller en upphovsrätt lönar den sig att kopiera.

Ann-Charlotte Söderlund Björk är advokat specialiserad på immaterialrätt, särskilt åtgärder mot privatkopiering. Hon är en av grundarna till Global Anti- Counterfeiting Network som är ett globalt nätverk för organisationer som kämpar mot förfalskningar. Hon sitter också med i en EU-myndighet som hjälper små- och medelstora företag att ta tillvara sina immateriella rättigheter.

- Det finns två marknader för piratkopior. På den ena vet kunden att det rör sig om en kopia, men på den andra vet kunden inte det. När det gäller reservdelar i bilar eller byggnadsmaterial har konsumenten sällan varit med och påverkat valet, säger Ann-Charlotte Söderlund Björk.

Det lönar sig att jämföra med original

Också då vi själva väljer piratkopierade varor är vi ofta utsatta. Få förstår att vara på sin vakt mot piratkopior av vardagliga varor.

- Det finns till exempel väldigt mycket falsk alkohol och falska läkemedel. Med den snabba handel som i dag sker på nätet måste man som konsument vara vaksam. Om en affär verkar för bra för att vara sann är den sannolikt inte det. Då måste man vara försiktig och tänka efter. Det kan löna sig att jämföra med en produkt i en butik där man vet att originalet finns. Om man jämför ser man skillnaderna, och om sådana finns skall man inte köpa, säger Ann-Charlotte Söderlund Björk.

När det gäller förfalskningar brukar jag säga att girighet är en av dödssynderna.

Falskt kullager kuvade Mika Häkkinen

De förfalskade varorna finns inte enbart på nätet. 1998 tvingades Mika Häkkinen avbryta en formel 1 tävling i San Marino då hans växellåda slutade fungera på grund av ett förfalskat kullager. Det faktum att proffsverkstäder i prestigefulla tävlingar håller sig med pirattillverkade reservdelar visar att piratkopior inte bara är något som säljs på skumma bakgator.

- Så har det varit i åratal. När det gäller förfalskningar brukar jag säga att girighet är en av dödssynderna. De som köper in varor vill köpa in till ett så bra pris som möjligt för att kunna sälja vidare med så bra marginal som möjligt. Sedan glömmer man bort att fråga varifrån varorna kommer. Det gör att piratkopior tyvärr också finns i mer traditionell handel och i butiker som vi litar mera på. Det är inte alls ovanligt att förfalskade verktyg från kända leverantörer säljs i etablerade järnhandlar, säger Ann-Charlotte Söderlund Björk.

Falska kullager i Norden

Då formel 1 förare inte kan skydda sig mot piratkopior, är det klart att det är svårt för vanliga bilägare.

- När du lämnar in din bil på reparation kan du inte kontrollera vad som sätts in i din bil. Det kan ju vara farligt om det är en produkt som är viktig för din säkerhet.

Just förfalskade kullager är en produkt som också har nått Norden.

- Vi har haft ett stort mål om förfalskade kullager i Sverige. Det är förfärligt. Hur skall man veta vad man har i sin växellåda. Därför måste man få hela tillverkningsindustrin att bli mera uppmärksam. Jag tror att många företag slår ifrån sig och hävdar att de varken kopieras eller kopierar. Men om man gjorde en riktigt ordentlig genomgång skulle man kanske märka att det sker på grund av man inte har full kontroll över handelskedjorna, säger Ann-Charlotte Söderlund Björk.

Jag har sett kosmetika som vid analys visade sig innehålla ämnen som är farliga för konsumenter.

Förfalskade läkemedel är hälsovådliga

Ann-Charlotte Söderlund Björk arbetar också som advokat i fall som behandlar piratkopieringsbrott. De praktiska exemplen på vardagliga piratkopior är många.

- Jag har sett kosmetika som vid analys visade sig innehålla ämnen som är farliga för konsumenter. Det finns tvättmedel som man inte har en aning om vad de innehålla. Tullen har beslagtagit viagrapreparat från internethandeln som innehöll sex till åtta gånger av den aktiva substansen. Det finns förfalskad olivolja som till exempel har varit utspädd med hasselnötsolja som är farlig för nötallergiker. Vi har hittat piratkopierade kondomer, schampo och insektsprejer med farliga substanser .

Också äpplen kan förfalskas

Kanske överraskande har Ann-Charlotte Söderlund Björk också sett förfalskade äpplen.

- I dag är ju de små lapparna på äpplena garantier för att de har odlats utan farliga bekämpningsmedel. Då det gäller piratkopior finns det inga garantier för vad de har besprutats med. Den kemiska industrin har en stor organisation för att bekämpa falska pesticider som kan vara mycket ohälsosamma.

Concord i flammor som sen störtar
Bild: RTV

Piratkopior fäller flygplan

Man tror också att man har kunnat belägga att en del flygplansolyckor som har hänt både i USA och i Europa har berott på att flyplanen har blivit reparerade med falska reservdelar.

- Det finns indikationer på att den metallbit som åkte in i Concordes motor så att den störtade skulle ha varit en piratkopia. Uppgifterna finns i en rapport som man inte har gått ut med öppet, så jag vet inte i hur hög grad man kan lita på den, men det finns andra flygolyckor som man direkt vet att har berott på piratkopior, säger Söderlund Björk.

Naturligtvis finns det också piratkopierade reservdelar för helikoptrar. En ny landvinning för pirattillverkarna är byggnadsindustrin.

- Kanske de som sysslar med piratkopior inte tidigare har tänkt så mycket på byggnadsindustrin, men nu har man börjat se piratkopierade skruvar och andra produkter som har med hållfasthet att göra.

Det har också visat sig att piratkopior av material som borde vara brandsäkra lätt fattar eld.

Piratkopior är kopplade till annan kriminalitet

På grund av de här problemen vill EU-kommissionen införa krav att endast originaldelar skall användas i olika sammanhang. Det skulle inte bara innebära ett bättre konsumentskydd när det gäller byggnader, utan också konsumtionsvaror.

- Tyvärr är det väl normalt att konsumenter för det mesta inte har en tanke på att sådant som är integrerat i varor vi använder kan vara piratkopior, säger Ann-Charlotte Söderlund Björk.

En stor del av de pirattillverkade produkterna på marknaden i dag kommer från Asien.

- Vi vet att Kina är ett stort tillverkningsland. Men mycket kommer också från Europa. Europol publicerade 2015 en stor rapport om förfalskningsmarknaden i Europa. Där konstaterar man att till exempel grupper med organiserade brottslingar börjar samarbeta allt mer. Man ser att de också har kopplingar till trafficking, droghandel och bedrägerier. De har insett fördelarna med att handla med piratkopior. De här grupperna är opportunister. De handlar med det som ger pengar, säger Ann-Charlotte Söderlund Björk.

Samtidigt berömmer Söderlund Björk Finland för ett framgångsrikt arbete mot piratkopior.

- Finska tullen har alltid varit otroligt bra när det gäller åtgärder mot piratkopior. Det bästa är naturligtvis då vi kan stoppa piratkopiorna redan vid vår gräns så att de aldrig kommer ut på marknaden.

Diskussion om artikeln