Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Homosexuella i Tyskland ska få upprättelse

Från 2016
Hand i hand
Bild: Yle

Den ökända paragraf nummer 175 inkräktade på livet för minst 50 000 homosexuella män. I Tyskland ska nu de personer som i tiderna dömdes för homosexualitet få upprättelse och kompensation. Ett lagförslag ligger nu hos den tyska förbundsdagen.

– Jag är förstås mer än glad över att vi äntligen har kommit så här långt. Det har tagit flera årtionden att få politikerna bakom vårt krav om rehabilitering av de dömda. Det säger Michael Glas som leder seniorarbetet vid Fliederlich, en av de äldsta föreningarna för homosexuella i Tyskland.

Paragraf 175 infördes redan år 1872. I den hette det bland annat att otukt män emellan ska straffas med fängelse. Under 1930-talet skärpte nazisterna straffen och senare landade paragrafen oförändrad i den efterkrigstida tyska lagstiftningen.

– Homosexuella som hade genomlevt och överlevt nazitiden hoppades förstås att det nu skulle komma något annat. I stället fortsatte man i Västtyskland att döma de homosexuella enligt samma lagar, säger Glas.

30 miljoner i skadestånd

Glas känner personligen några män som har dömts till fängelsestraff med stöd av paragraf 175 och han vet att ingen av dem i dag vill träda fram och tala om saken. Och det handlar inte bara om de dömda, utan alla homosexuella led under lagstiftningen.

– Jag känner många män från vår seniorgrupp som var gifta och försökte dölja sin läggning så gott det gick. Paragrafen bidrog på så sätt förstås också till att många valde att bygga upp en fasad i stället för att komma ut.

Under slutet av 1960- och början av 1970-talet luckrades lagstiftningen upp, men det var först år 1994 som paragrafen ströks helt och hållet. I DDR avskaffades paragrafen redan år 1968.

Nu år 2016 ska då de dömda alltså få upprättelse och ekonomisk ersättning.

Tysklands justitieminister Heiko Maas har meddelat att staten är beredd att betala 30 miljoner euro i skadestånd. Man räknar med att omkring 5 000 personer kan göra anspråk på kompensation.

– Karriärer förstördes, sociala relationer och liv gick i spillror, så det är säkert bra att det nu också kommer till direkt ekonomisk kompensation, säger Michael Glas.

Diskussion om artikeln