Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Gerald Lee Junior gav pappan kalla handen – valde Seagulls

Från 2016
Center, basket
Bildtext Friare roll än i landslaget är på Lees önskelista.
Bild: Juha Tamminen/All Over Press

Pappan Gerald Lee Sr frågade i några repriser om sonen Gerald Lee Jr var intresserad av att spela i Korihait där han är tränare. Det samarbetet får ännu vänta, efter att Gerald Lee Jr tackat nej och valt Helsingforslaget Seagulls.

Landslagscentern Gerald Lee Junior är tillbaka i FM-ligan i basket efter ett uppehåll på ganska exakt tio år. Säsongerna 2004-2006 spelade Lee i sin uppfostrarförening Korihait som nu skulle ha velat ha honom tillbaka. Inte ens FM-seriens alla tiders poängkung, Gerald Lee senior, lyckades vända sonens huvud.

– Att få pappa som tränare kändes inte alls lockande, skrattar Lee Junior. Kanske någon gång i framtiden men inte nu. Den egentliga orsaken till att jag vill spela för Seagulls är att mitt hem nu är i Helsingfors. Givetvis är det då lättare att spela i ett Helsingforslag.

Tio år utomlands ligger bakom

Under de tio åren som Lee Jr tillbringat utomlands förflöt fyra i Old Dominion University i Norfolk, Virginia. Därefter spelade den 208 cm långa centern i Italien i två säsonger, en säsong i Montenegro, två i Rumänien och en säsong i den spanska ligan.

Flytten till Finland och Seagulls känns efter en omfattande operation av knäets främre korsband som ett bra steg i karriären.

– Jag var tvungen att komma till Finland på grund av personliga skäl som jag inte vill gå in på. Seagulls som har bra spelare och bra organisation var bästa alternativet för mig. Det är ett bra steg i den nuvarande situationen i mitt liv.

Jag stannar hela säsongen i Seagulls.

Gerald Lee Junior

Inga klausuler

Ofta kräver spelare av Lees kaliber en klausul i kontraktet som tillåter en flytt utomlands.

– Jag har ingen sådan klausul i mitt kontrakt utan jag stannar hela säsongen i Seagulls. Nästa sommar får jag fundera på om jag åker ut i världen igen.

Hoppas på friare roll

I landslaget har Lee Jr haft en väldigt strikt roll som center. Landslagets chefstränare Henrik Dettmann har velat ha honom att spela enbart med ryggen till korgen. Lee Jr är en mycket mångsidigare spelare än så och hoppas i Seagulls på en lite friare roll.

– Det goda med den finska ligan är att man kan lira lite friare. Jag får först se hur vår tränare Mikko Larkas tänker. I landslaget har vi vissa regler som man måste respektera och de innebär att jag inte skall dribbla bollen så värst mycket. I landslaget gör jag vad som krävs för att vi skall vinna och nu hoppas jag på friare händer i Seagulls.

Det finländska mästerskapet är nu mitt och klubbens enda mål. Knäet är i skick och jag är redo.

Gerald Lee Junior

Kommer Lee Jr att dominera i den finländska ligan?

På förhand sett är Lee Jr den största stjärnan i den finländska ligan. Om man tänker på att han länge varit center i landslagets öppningsfemma , spelat otaliga tuffa matcher mot världstopparna så borde han dominera i den inhemska ligan.

– Jag kan inte ännu uttala mig om hurudan nivå det är i Finland. Jag har nog också hört till de dominerande spelarna i de utländska ligorna. Lagets målsättningar går före mina, men vi skall se.

– Det finländska mästerskapet är nu mitt och klubbens enda mål. Knäet är i skick och jag är redo.

Seagulls som hittills, utan Lee Jr, har vunnit alla matcher möter på onsdag KTP i Kotka.

Diskussion om artikeln