Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Den omtvistade generalplanen för Helsingfors går vidare

Från 2016
Uppdaterad 19.10.2016 10:16.
Trädkronor i höstfärger mot blå himmel.
Bildtext Stadsborna håller i sina grönområden med näbbar och klor.
Bild: Yle/ Nora Engström

Stadsstyrelsen godkände planen i sin helhet men lyssnade också på folket. En av de mest eldfängda delarna av planen ska nu planläggas och godkännas skilt för sig.

Helsingfors stadsstyrelse gav tummen upp för den omtvistade generalplanen. Planen godkändes i sin helhet men stadsstyrelsen gjorde en föreskrift om tilläggsplanering. Politikerna ville att bostadsbygget i Centralparken och stadsboulevarderna planeras och godkänns skilt för sig.

Beslutet stadsstyrelsen gjorde om Centralparken var jätteviktigt. Beslutet säger klart att vi inte ska bygga i Centralparken utan endast nära motorvägen.

― Otso Kivekäs (De Gröna)

- Beslutet stadsstyrelsen gjorde om Centralparken var jätteviktigt. Beslutet säger klart att vi inte ska bygga i Centralparken utan endast nära motorvägen. Tanken är att om den nuvarande motorvägen Tavastehusleden görs om till stadsboulevard så betyder det att det byggs endast vid den, säger Otso Kivekäs (De gröna).

Generalplanen har väckt en hel del motstånd bland stadsborna. Gruppen Yleiskaava uusiksi, på svenska ungefär rita om generalplanen, håller på att samla en egen grupp kandidater till kommunalvalet. Samtidigt planeras ett helt nytt miljöparti.

Av alla de 1 444 klagomålen som staden fick om generalplanen handlade 62 procent om att en invånare eller grupp motsatte sig att man bygger hus på grönområden.

Vi gjorde inte beslutet på grund av vårt rykte eller för hur De gröna ser ut utåt, utan vi gjorde det för Centralparken.

― Otso Kivekäs (De gröna)

Har ni politiker skärpt er nu och lyssnat på folket?

- Vi har lyssant på folket. Vi har diskuterat mycket med Centralparksgruppen, människor som bor nära Centralparken, människor som idrottar i Centralparken osv. Naturligtvis är Centralparken jätteviktig för De gröna. Vi tycker att det beslut som gjordes är bra för Centralparken.

Tavastehusleden år 2050.
Bildtext En stadsboulevard vid Tavastehusleden ska planeras tillsammans med ett bostadsområde vid utkanten av Centralparken.
Bild: Stadsplaneringskontoret

Räddar det här De grönas rykte som det parti som jobbar för att bevara grönområden?

- Vi gjorde inte beslutet på grund av vårt rykte eller för hur De gröna ser ut utåt, utan vi gjorde det för Centralparken.

Alla partier förutom SFP och Centern godkände förslaget. Sannfinländarnas representant var inte närvarande på mötet.

"Centralparkens smalaste del ska inte göras smalare"

Samlingspartiets Arja Karhuvaara var också nöjd med beslutet.

Om vi nobbar stadsboulevarderna så bygger vi inte heller i Centralparken.

― Arja Karhuvaara (Saml.)

- Planeringen hänger också ihop med stadsboulevarderna. Om vi nobbar stadsboulevarderna så bygger vi inte heller i Centralparken, förklarar Karhuvaara (Saml.).

För att grönområdet inte ska minska till ytan skulle staden plantera mera träd bakom de blivande husen, förklarar Karhuvaara.

Tavastehusleden år 2050.
Bildtext Tavastehusleden år 2050.
Bild: Tapani Rauramo / Helsingfors stadsplaneringskontor

- Planeringen av bostäderna vid kanten av Centralparken ska ske i enlighet med stadens naturprogram. I naturprogrammet finns alla stadens parker kartlagda och just den delen av Centralparken som planeras bli bostäder är den smalaste delen av parken. Om det byggs bostäder där får grönområdet inte göras smalare än vad det är nu, säger Karhuvaara.

Generalplanen behandlas i stadsfullmäktige den 26 oktober.

Diskussion om artikeln