Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Dagisföräldrar i Pargas saknade porträtten - fixar fotograferingskväll

Från 2016
Uppdaterad 18.10.2016 07:28.
Två pallar framför strålkastare.
Bildtext Arkivbild tagen i annat sammanhang.
Bild: Yle/Linus Lång

De flesta daghemmen i Pargas erbjuder endast gruppfoton i år. En del Pargasföräldrar har nu slagit ihop sig för att ordna en fotograferingskväll där barnen plåtas av ett proffs till ett förmånligt pris.

- Man får hoppas att datumet passar. Vår familj kommer nog att använda möjligheten, vi har inte möjlighet att ta studiobilder själva. Det är en kostnadsfråga, säger trebarnsmamman Tanja Kavander.

Kavander hör till dem som känner sig besviken på Pargas beslut, trots att hon förstår att den traditionella fotografirumban är påfrestande för dagvårdspersonalen.

- Jag tror att det är många föräldrar som helt enkelt låter bli att skaffa bilder på barnen. Man har inte tid att ordna det på egenhand.

Tanja Kavander i höstvädret i Åbo.
Bildtext Tanja Kavander.
Bild: Yle/Adrian Perera

Föräldrar ordnar proffsfotograf själv

Vissa daghem i Pargas får besök av en professionell fotograf i vanlig ordning, men de flesta testar på att endast köpa gruppbilder i år.

Det finns flera orsaker till beslutet. En del föräldrar har klagat på skillnad i fotografiernas kvalitet och pris, då alla daghem i kommunen skrivit egna kontrakt med olika fotografer. Andra har inte känt ett behov av porträttbilderna.

Ur dagvårdspersonalens synvinkel är det en krävande tillställning där man får arbeta hårt för att få 20 småbarn att le.

Barn på ett dagis i Larsmo.
Bildtext Vissa föräldrar och dagvårdspersonal undrar om det är värt mödan och pengarna att fortsätta med porträtt av barnen. Arkivbild
Bild: Yle/Ida-Maria Björkqvist

När Daniela Strandberg fick höra om planen grundade hon en grupp för Pargasföräldrar som ville ha individuella foton på sina småttingar.

Gruppen består av drygt 40 familjer - Kavanders bland dem - och tanken är att man vid månadsskiftet ska ordna en dag hos en professionell fotograf för ett förmånligt pris.

- Det känns rätt så stort, och föräldrar vill ha den traditionella porträttfotograferingen av sina barn. Det känns tomt utan den möjligheten, säger Strandberg.

Hon säger att gruppen kan bli bestående vid behov.

- Vi får se hur det går i år och hur mycket jobb det blir för min del, men jag kan tänka mig att fortsätta så länge jag har barn på daghem.

En diskussion som bör föras bland föräldrar och daghem

Än så länge har de flesta finlandssvenska daghemmen inte axlat föräldrar med daghemsfotograferingen, men på Hem och skola tror man att det är en diskussion för framtiden.

- Jag tror att det är möjligt att man börjar ifrågasätta vem som bär ansvaret, säger Heidi Lithén, planerare för Hem och skola.

mamma går med barn
Bildtext Flera föräldrar i Pargas får ordna ett fototillfälle i år om de vill ha klistermärkesfoton.
Bild: Nadine Mabinda

Lithén efterlyser en diskussion mellan föräldrar och daghem om hur fotograferingen bör skötas i framtiden ifall den är för tung för daghemspersonalen.

I Helsingfors debatteras daghemsfotograferingen varje höst.

- Jag har sagt som så att det är en av de hetaste frågorna över huvud taget. Föräldrarna har väldigt mycket åsikter, och det delar våra föreståndare i två läger: de som tycker att fotograferingen inte hör till daghemmets uppgifter och borde skötas av föräldraföreningar, och de som tycker att det är en tradition som ska få fortsätta, säger Nina Fabricius, dagvårdschef, Helsingfors.

Artikeln är en del av Svenska Yles granskning av skolfotograferingen i svenskfinland.

Skolfotopriser

Diskussion om artikeln