Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tellushallen får ny matta redan i år

Från 2016
Uppdaterad 18.10.2016 13:53.
FC United tränar i Tellushallen.
Bildtext Tellushallen i Jakobstad.
Bild: YLE/AnttiKoivukangas

Tellushallen ska få en ny konstgräsmatta redan under 2016. Det var till en början tänkt att mattan skulle bytas ut under 2017 men idrottsdirektören anser att den måste bytas redan under 2016.

Orsaken är att de två mässor som hålls i hallen under 2016 troligtvis kommer att försämra mattan så mycket att det inte går att spela fotboll på den efteråt.

Fullmäktige beviljade 214 000 euro för införskaffandet av en ny konstgräsmatta under 2016. Också det finansieras via lån.

Inget datum slogs fast men vad stadsfullmäktiges första viceordförande Richard Sjölund (SDP) förstår blir bytet av mattan aktuellt efter Köpmannamässan som hålls den 19 och 20 november.

Mattan i Tellushallen har senast förnyats år 2007.

Ska bytas vart sjunde år

- Den konstgräsmatta som vi har är beräknad att hålla i sju år. Nu är vi redan inne på övertid så att säga, säger Tove Jansson, idrottsdirektör i Jakobstad.

Mattan skulle egentligen ha behövt bytas ut redan förra året. Stråna förlorar sin spänst och krosset som läggs på mattan smulas sönder. Både idrott och mässor har enligt Jansson bidragit till slitaget.

- Det är stora evenemang och mycket folk som rör sig. När man lägger in montrar kör man med hjullastare så nöter det på underlaget även om det är ett skyddat golv.

Fordonen kör inte på konstgräset, men mässbesökarna går på det. Mattan går inte att rulla undan, och att täcka över den skulle bli ett stort projekt.

- Jag tror inte att vi har några mässarrangörer om de måste täcka över 7000 kvadratmeter konstgräs, säger Jansson.

Även om mässarrangörerna delvis har bidragit till att mattan slits tycker Jansson att de sköter sig.

- De har ju på det sättet ett ekonomiskt ansvar att de betalar för borstningen och tvättningen av mattan efter evenemangen. Det är också kostsamt.

Diskussion om artikeln