Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lagmansgården i Pedersöre hoppas på nybygge

Från 2016
Uppdaterad 18.10.2016 11:19.
Lagmansgården.
Bildtext Lagmansgården.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

På Lagmansgården i Pedersöre gör man en omstart sedan det blev klart att skolhemmet får fortsätta. Nu målar man om i entrévåningen och både elever och personal är glada över att få fortsätta tillsammans.

- Det är skönt. Många ungdomar har haft flera placeringar och det skulle vara jobbigt att behöva flytta och börja om. Jag kom hit för att läsa in nian, det hade varit tungt att flytta till Åbo och igen anpassa mig till en ny miljö, säger en av eleverna.

Och han får medhåll av Tanja Sabel och Carl-Johan Strömberg, kurator och direktör på Lagmansgården.

- Beslutet om att vi får fortsätta kom överraskande, men det var jättefint. Vi är jätteglada framförallt för ungdomarnas skull, säger Tanja Sabel.

Slutade ta emot elever

Carl-Johan Strömberg säger att man länge kämpade på i det tysta. Under sommaren tackade man också nej till 13 elever och hann säga upp sju fastanställda och avsluta flera tidsbestämda arbetsavtal.

- Vi är mycket glada att få fortsätta, men det hann gå lite för långt. Vi informerade också kommunerna om att vi lägger ner Lagmansgården, nu har vi åter skickat ut information om att vi tar emot elever, säger Strömberg.

Strömberg säger att det skapat en viss osäkerhet.

- Man får frågan om det verkligen stämmer att vi får vara kvar. Det olyckliga är att det går snabbt att förstöra något men länge att åter bygga upp kontakterna, säger Strömberg.

Carl-Johan Strömberg och Tanja Sabel.
Bildtext Carl-Johan Strömberg och Tanja Sabel.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Tung tid

Tanja Sabel säger att situationen för eleverna har varit olycklig. Speciellt för de som enbart talar svenska.

- Det var en jobbig tid för barnen, deras familjer men även för mig som kurator att försöka ordna en plats när det helt enkelt inte fanns någon plats på svenska, säger Sabel.

Tanja Sabel säger att det positiva i hela processen är det att både nuvarande och tidigare elever engagerade sig för att bevara Lagmansgården.

- Både nuvarande och före detta elever kämpade för vår sak. Och de som får bo kvar är glada. Det är nog den allra bästa responsen vi kan få på vårt arbete, säger Sabel.

Men två nya elever har redan hunnit börja på Lagmansgården sen det blev klart att man får fortsätta. Som en symbolisk handling målar man nu om i rummen närmast entrén.

- Vi vill göra något för att konkret visa att vi startar om igen, säger Sabel.

Hoppas på nybygge

Nu hoppas man på ett nybygge för Lagmansgården. Fastigheterna är både oändamålsenliga och dyra i drift. Det är Senatsfastigheter som äger byggnaderna och det naturliga vore att de investerar. Eventuellt kunde man även involvera Pedersöre kommun säger Strömberg.

- Allra bäst vore ett nybygge. Att renovera det här stora stenhuset skulle kosta mellan fyra och fem miljoner euro, säger Carl-Johan Strömberg.

Både ekonomin och arbetet skulle underlättas av ett nybygge säger Strömberg. Tanja Sabel säger att sett med en mammas ögon så är Lagmansgården inte så mysigt och hemtrevligt. Dagens melodi är alla barn har eget rum med dusch och toalett.

- Men vi får trösta oss med att innehållet är desto bättre och det är ju det viktigaste. Men ska Lagmansgården finnas kvar så behöver vi nya utrymmen, säger Sabel.

Carl-Johan Strömberg säger att beslutet borde tas så snart som möjligt.

- Att bygga en ny avdelning för barnen skulle vara en riktig nystart och visa att beslutet att vi ska finnas kvar är permanent och att vi har en framtid i Pedersöre, säger Carl-Johan Strömberg.