Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Eldupphör utlovas i Jemen

Från 2016
Demonstration utanför den begravningslokal i Jemens huvudstad Sanaa som bombades av den saudiledda koalitionen 15.10.2016. Minst 140 människor dödades.
Bildtext Demonstration utanför den begravningslokal i Jemens huvudstad Sanaa som bombades av den saudiledda koalitionen 15.10.2016. Minst 140 människor dödades.
Bild: EPA/YAHYA ARHAB

I det svårt krigshärjade Jemen inleds ett tre dygn långt eldupphör vid midnatt i morgon. Alla parter ska ha gått med på förslaget.

Ett 72 timmar långt eldupphör, med möjlighet till förlängning, inleds i Jemen klockan 23.59 på onsdagen. Det meddelade FN:s Jemensändebud Ismail Ould Cheikh Ahmed.

Tidigare uppgav Jemens utrikesminister Abdel-Malek al-Mekhlafi på Twitter att president Abd-Rabbu Mansour Hadi hade gått med på eldupphöret.

De Iranstödda huthirebellerna kontrollerar största delen av norra Jemen, medan regeringen kontrollerar resten av landet. President Hadis regering är internationellt erkänd, men "regerar" i exil.

Hadi har stöd av en saudiledd koalition som utsatt Jemen för blodiga flygräder. Koalitionen har stöd av bland annat USA och Storbritannien.

Saudiarabien "skeptiskt"

Enligt nyhetsbyrån Reuters siffror har ungefär 10 000 människor mist livet i kriget i Jemen sedan mars 2015.

Ungefär 3 800 av dödsoffren uppskattas ha varit civila. Många av dem har dödats i den saudiledda koalitionens flygattacker.

I söndags vädjade FN, USA och Storbritannien om en omedelbar vapenvila i Jemen.

Enligt Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir är saudierna beredda att acceptera en vapenvila, men han förhöll sig skeptisk till den eftersom tidigare försök misslyckats.

Diskussion om artikeln