Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Helsingfors unga sannfinländare kräver staty över Matti Hagman

Från 2016
Matti Hagman, 1955 - 2016.
Bildtext Matti Hagman, 1955 - 2016.
Bild: Topi Roos. All Over Press

Ishockeyspelaren Matti Hagman som avled den 11 oktober förtjänar att ihågkommas i form av en staty. Det anser i varje fall Helsingfors unga sannfinländare.

Enligt organisationen skulle en staty av Hagman passa bra vid Helsingfors ishall på Nordenskiöldsgatan eftersom Hagman allra främst koms ihåg för sin karriär i HIFK.

– Matti Hagman var den första finländaren i NHL av dem som fått sin hockeylära i Finland. Dessutom är hans meriter framför allt i Finland verkligen fina. "Hakki" skulle absolut förtjäna en staty på Nordenskiöldsgatan i Tölö. Också i allmänhet borde Helsingfors stöda sina idrottare, skriver verksamhetsledare Oskar Viding i ett pressmeddelande.

De unga helsingforsiska Sannfinländarna anser att en staty över Hagman skulle kunna få lika känd status som Paavo Nurmi-statyn utanför Olympiastadion.

– Statyprojektet vore av sådan karaktär att Helsingfors knappast skulle behöva bekosta den till hundra procent. Det skulle säkert hittas privata finansiärer för den här idén, säger Viding.

Diskussion om artikeln