Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Snart har skärgårdsmuseerna egna filmer att visa

Från 2016
Inspelning av museifilm på Utö
Bildtext Inspelning av museifilm på Utö
Bild: Marina Saanila

Marina Saanila är på god väg med sitt filmprojekt där alla museer i Åboland ska få sina egna filmer och dessutom specialmaterial

Marina Saanila är i full gång med att skapa filmer som kan visas för besökare på de åboländska museerna. Med sig har hon filmaren Erik Saanila och ljudteknikern Johan Nordström. Alltså ett skickligt och erfaret team. Erik Saanila har gjort sig känd som dokumentärfilmare och speciellt för sina dykbilder av gamla vrak. Johan Nordström arbetar framgångsrikt med ljudteknik av olika slag och har arbetat som ljudtekniker på Yle.

Marina Saanila är i full gång med filmerna för de åboländska museerna
Bildtext Marina Saanila är i full gång med filmerna för de åboländska museerna
Bild: Nilla Hansson

Det handlar om att levandegöra historia som har just med det särskilda museet att göra. Det är en verklig utmaning, eftersom det är så mycket av det förflutna som inte finns på bild eller film. Marina Saanila har engagerat lokala amatörskådespelare och -musiker för att berätta historierna så levande som möjligt.

Idén till filmerna kommer från Marina själv och Sydkustens Landskapsförbund som administrerar det hela.

"Kalkgåbbarna" bygger gammaldags kalkugn
Bildtext "Kalkgåbbarna" bygger gammaldags kalkugn
Bild: Marina Saanila

En del av museerna är kommunalt drivna och andra sköts helt av frivilliga på orten. Det har inte varit svårt att få med folket bakom museerna i arbetet med filmerna. Tillsammans med dem har Marina diskuterat vad filmerna ska handla om och vem som kunde intervjuas på orten. Det har resulterat i många riktigt långa intervjuer med folk som är omkring 90 år gamla och har mycket att berätta. Det materialet kommer att finnas för exempelvis guider eller lärare som har behov av fördjupning i ortens historia.

Bild ur filmen till Houtskärs Skärgårdsmuseum
Bildtext Bild ur filmen till Houtskärs Skärgårdsmuseum
Bild: Erik Saanila

Houtskärs Skärgårdsmuseum har en bildbank med över 10.000 bilder! Det har varit lyxigt för Marina och teamet att få använda det. Men för de flesta av filmerna har bildarbetet varit krävande och Marina hoppas ännu på att folk tar kontakt om bilder gällande exempelvis Utö på 30- och 40-talet då utöborna var tvungna att lifta med fraktfartyg för att ta sig till och från Utö. Också andra bilder välkomnas.

Filminspelning om remmartillverkning på Högsåra
Bildtext Filminspelning om remmartillverkning på Högsåra
Bild: Marina Saanila

- Filmerna spelas in i 4K-format. Ett väldigt stort format med mycket bra resolution för att det ska gå att användas i kanske hundratals år!

Filmerna kommer att bli mellan 5-8 minuter långa. Det här för att Marina Saanila och teamet och museifolket har kommit till att det är ungefär så länge folk ger sig tid att titta under ett museibesök. Projektet bekostar också tv-apparater med hörlurar till museerna för visning av filmerna.

Pellas gård, bild ur filminspelning om Korpo
Bildtext Pellas gård, bild ur filminspelning om Korpo
Bild: Erik Saanila

Radio Vega Åboland: 10 filmer för 10 museer

9:55

Lyssna här på vad de olika filmerna ska handla om:
Den första gäller Pargas hembygdsmuseum.

Radio Vega Åboland: 10 filmer för 10 museer

9:59

Diskussion om artikeln