Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Halpa-Halli stänger i Vörå - 15 jobb är hotade

Från 2016
Uppdaterad 18.10.2016 16:44.
Halpa-Halli i Vörå sett rakt framifrån mot ingången. En stor skylt med logon står uppe på taket av den ganska låga butikslokalen från 70-talet.
Bildtext Vid Halpa Halli i Vörå jobbar 15 personer.
Bild: Yle / Jonny Smeds

Halpa-Halli stänger sitt varuhus i Vörå som har funnits sedan 1975. I november inleder företaget samarbetsförhandlingar med samtliga 15 anställda.

- Butiken har helt enkelt blivit för liten och utrymmena möjliggör inte det koncept som vi i dag önskar. Det lokala marknadsområdet är för litet för att behovet av en 5000 kvadratmeters modern affär skulle räcka till, säger Janne Ylinen, vd för Halpa-Halli.

Kedjan planerar också på att stänga sitt varuhus i Kuopio. Ylinen menar att kundbeteendet har förändrats efter att de fria öppettiderna inleddes.

- Det senaste året har man sett betydelsen av söndagarna har vuxit. Jag har förstått söndagarna har blivit en av de största dagarna för många kedjor, säger Ari Isohella, biträdande chef för Halpa-Halli.

Hårt slag för kommunen

Mikko Ollikainen, kommundirektör i Vörå, säger att han reagerade med besvikelse när han fick höra nyheten om att Halpa-Halli stänger butiken i Vörå.

- Det var ett hårt slag. Butiken har varit en viktig och central aktör i centrala Vörå, säger Ollikainen.

Kommunen måste nu tänka till ytterligare om hur man kan göra kommunens centrum attraktivt, säger Ollikainen. Det ska ske genom en diskussion mellan kommun och näringsliv.

- Vi måste bli bättre på att erbjuda flera alternativ. Vi måste försöka blicka framåt, säger Ollikainen

Porträttbild av Vörås kommundirektör Mikko Ollikainen. Bilden är tagen utanför Vörå kommungård med ett kort skärpedjup.
Bildtext Mikko Ollikainen
Bild: Yle / Jonny Smeds

Halpa-Halli har större planer

Halpa-Halli förstorar sitt varuhus i Lappo med 1500 kvadratmeter. Den totala butiksytan blir 4500 kvadrat efter förstoringen. Enligt vd Ylinen kommer varuhuset i Lappo att representera Halpa-Hallis nya koncept med runt 5000 kvadrameter stora affärer. Byggstarten är i början av nästa år. Samtidigt öppnar även kedjan en nätbutik.

Kedjan har inga planer på att stänga varuhus i Närpes, Vasa, Jakobstad eller Karleby.

Det är ännu oklart när varuhuset i Vörå stänger.

Uppdaterad 15.22 med kommentar av Mikko Ollikainen

Diskussion om artikeln