Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Hjärnflykt eller bara snabbare karriärdrag?

Från 2016
Uppdaterad 18.10.2016 15:15.
Johanna Backman i Stockholmsvimlet
Bildtext Johanna Backman trivs i Stockholm
Bild: Peter Fahllund / Yle

Finlandssvenska högutbildade, speciellt österbottniska, ungdomar drar nu i stora skaror till Sverige. De gör det för att de snabbare får ett jobb som motsvarar deras utbildning.

En stor orsak är att de inte behöver behärska finska fullständigt, samtidigt som det är en liten trumf i många yrken att kunna säga att de också talar finska. Om vi dessutom adderar att finländare har ett rykte om sig att vara pålitliga, ansvarskännande och plikttrogna får vi en ekvation som uppskattas av de svenska arbetsgivarna.

Men ur ett mera djuplodande perspektiv - är det vi nu ser ett symptom på att allt inte är riktigt ok i det finländska samhället och arbetslivet? Är hjärnflykten, braindrainen, bara en tillfällig trend eller något som på sikt kan ställa till med problem för oss hemma i Finland.

Lätt för österbottningar att komma in i det svenska samhället

Jag träffar fem österbottningar i olika åldrar som av litet olika anledningar tagit steget över bottenviken för att söka sig en framtid i Sverige. Johanna Backman, Isabella Berglund och Ulrika Högnabba är alla i 20 - 30 års åldern medan Staffan Hansén och Fredrik Dahlström passerat de 50.

Hur har kvintetten kommit in i det svenska samhället i stort? Är det lätt att få nära vänner, hurdant tempo är det i arbetslivet, hurdan kontakt har de med andra landsmän och hur skönt är det att få släppa loss dialekten mellan varven?

Johanna Backman stortrivs

Hanken-ekonomen Johanna Backman som jobbar med revision på konsultfirman Deloit är 27 år och uppväxt i Korsholm. Sambo med en Sibbo-kille och nyblivna ägare till en liten tvåa på Södermalm.

- Det mest spännande med revisorsjobbet är att ingen dag är den andra lik, säger Johanna. Att få rikssvenska vänner kan nog ta lite tid, men om man som jag är aktiv i en fotbollsförening kommer dethär helt naturligt.

Sin dialekt får hon med jämna mellanrum tala i föreningen för svenskösterbottningar i Stockholm.

- Det är jätteroligt att få släppa loss tillsammans i föreningen.

Snart ska de allihop gå och se humorgruppen KAJ när de showar i stan. Föreningen ordnar sammankomster regelbundet längs hela året och har ca 300 aktiva medlemmar.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln