Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Experter varnar för kryptovalutan Onecoin

Från 2016
Uppdaterad 21.03.2017 10:35.

Kryptovalutan Onecoins budskap har spridits över Finland.

Grandiosa möjligheter målades upp på rekryteringsmöten.

I dag är det tystare. Det som hörs är varningar för att gå med.

Platsen är en kongressal på ett hotell i Åbo i februari 2016. En medelålders man föreläser om Onecoin, en kontroversiell kryptovaluta med rötterna i Bulgarien.

Föreläsaren ställer frågan varför finländare jobbar för två till tre tusen euro i månaden, när Onecoin erbjuder ett koncept som kan ge 35 000 euro i veckan?

Ja, varför månne?

En artig tystnad råder i salen.

Några vinner medan de flesta förlorar

I publiken sitter studerande Tomas Storås, som skriver en kandidatavhandling om Onecoin. Han studerar ekonomi vid Åbo Akademi. Han fascineras av stämningen och publikens intresse, men själva produkten, är inte lika lockande.

- Det var klart att folk ville höra hur man blir rik, att det här kommer att gå vägen, men själva kryptovalutan talades det inte så mycket om. Men jag förstår att folk dras med, säger Tomas Storås.

Drogs du själv med?

- Nej, jag ser inte hur Onecoin ska leva upp till sina löften. Det är mycket fina ord, men väldigt lite konkret. Annat än att nätverket ska växa.

Nätverket är ihåligt - Spela upp på Arenan

Men är inte nätverket en bra sak?

- Fokus borde ligga på produkten, inte på nätverket. En annan aspekt är att det finns en del forskning som visar att de flesta som går med i nätverksmarknadsföring förlorar pengar. En liten procent går det riktigt bra för, resten betalar för deras framgång.

Så du blev inte övertygad?

- Jag tror det vore bättre att bolaget till exempel skulle ha infriat löften om handelsplatser. Att det skulle finnas affärer som säljer varor och tjänster och accepterar Onecoins som betalningsmedel. Då kunde kryptovalutan användas till någonting på riktigt.

Det kommer att visa sig att Tomas Storås inte är den enda som tvivlar på Onecoin.

Kryptodrottningen avgick

Onecoin grundades av Ruja Ignatova i Bulgarien. Hon är en självutnämnd ”kryptodrottning”. Bolagets pressavdelning beskriver henne som en visionär ledare.

OneCoins grundare Ruja Ignatova ger intervju till Capital.
Bildtext Ruja Ignatova har grundat Onecoin. I början av oktober avgick hon från bolagets ledning.
Bild: Capital/Nadezhda Chipeva

Onecoin har utnämnt sig till den nya kryptovalutan som kommer att ta kål på marknadsledande Bitcoin. Få tror på det här men Onecoin vill rida på Bitcoins story.

Bitcoin har en bra story. Mellan år 2010 och 2013 då värdet steg från några cent till över 1 000 dollar. Plötsligt fanns det ägare av Bitcoins som var rika utan att de hade gjort någonting. En önskedröm som sannolikt aldrig kommer att dö.

Men det börjar vara en tid sedan dess. Sedan 2013 har Bitcoin haft perioder av kursnedgångar och värdefluktuationer.

Bitcoin utvecklade blockkedjan. I dag är blockkedjan ett hett begrepp inom flera branscher. Många ser att den har stora möjligheter att förändra hur vi överför pengar, handlar aktier och gör affärer. Blockkedjan är lite som internet på 1990-talet, nu målas visionerna upp. Vilka visioner som faktiskt besannas kommer framtiden att utvisa.

Bitcoin marknadsföringsmaterial på CEBIT-mässan i hannover 2016
Bild: EPA/MAURITZ ANTIN

Onecoin och Bitcoin har ingenting gemensamt

Att jämföra Onecoin med Bitcoin är enligt många kryptovaluta-experter helt fel. Onecoin sköts centraliserat på servrar där ingen har insyn, medan Bitcoin är öppet för alla i ett icke-hierarkiskt nätverk. Därför kan alla intresserade i teorin följa med vad som händer inom Bitcoin. Medan det är än så länge omöjligt när det handlar om Onecoin.

Petteri Järvinen, författare som föreläser om datasäkerhetsfrågor, har från första början varit kritisk till Onecoin.

- Blockkedjans idé är att skapa ett förtroende mellan människor som inte litar på varandra, eftersom blockkedjan innehåller information om transaktioner. I Onecoins fall är den inte tillgänglig för någon utanför bolaget. Då har den ingen riktig funktion, säger Petteri Järvinen.

Petteri Järvinen intervjuad för Spotlight.
Bildtext Petteri Järvinen
Bild: Yle/Henrik Leppälä

Om blockkedjan endast finns på bolagets servrar är det ingen blockkedja.

- Bolaget skapar en egen valuta på sin egen server och marknadsför det som en kryptovaluta. Det är att lura kunderna. Att bolaget är dåligt på att informera om tekniken ökar inte trovärdigheten. Ingen vet till exempel vem som är teknisk direktör för bolaget, på bolagets hemsidor finns ingen information om tekniska lösningar, säger Petteri Järvinen.

Medan han har skrivit om Onecoin så har han fått kontakt med personer vars anhöriga placerar stora summor i bolaget.

- Tron på att de en dag blir rika är oerhört stor, medan de anhöriga är oroliga. Men jag ser inga förutsättningar för att Onecoin kommer att kunna förverkliga sina löften, säger Petteri Järvinen.

Enorma mängder pengar som inte kan användas

Onecoin skapas i ett centraliserat nätverk, 50 000 virtuella mynt eller Onecoins ser dagens ljus varje minut. Företaget bestämmer priset på valutan, i dagens läge är det cirka sju euro. I marknadsföringsmaterial sägs att värdet kan stiga till mellan 50 och 100 euro år 2018.

Mellan januari 2015 och april 2016 har värdet på Onecoins stigit elva gånger

― Onecoins Facebooksida

Det betyder att Onecoin producerar ett värde av 350 000 euro i minuten, 21 miljoner euro i timmen och 504 miljoner euro i dygnet.

På en vecka skapar Onecoin värden som motsvarar flera finländska börsbolag. På cirka tre månader skapar bolaget en summa som motsvarar Finlands statsbudget.

Här kan det vara värt att påminna om att dessa värden än så länge är väldigt teoretiska. Onecoins kan inte användas någonstans.

Högar med mynt på ett bord.
Bild: Creative commons/Stocksnap.io

Men vad är Onecoinen värd på riktigt, eftersom den ännu inte kan användas i riktiga butiker?

Det klarnar eventuellt om cirka två år då Onecoin har skapat eller brutit 80 procent av de virtuella mynten, då kommer valutan att släppas fri. Det är bolagets officiella svar. Men två år är en lång tid och Onecoin kan ändra planerna.

Tidigare i år ändrades mängden Onecoins som ska brytas från 2,1 miljarder till 120 miljarder.

I den vanliga ekonomin skulle det talas om hyperinflation och en förändring av värdet, men i Onecoin-världen finns inga dylika bekymmer.

”Genom att skapa fler Onecoins kan vi förse fler människor och platser med vår valuta och förstärka varumärket”, säger grundaren Ruja Ignatova i ett pressutskick.

Nya medlemmar behövs för att hålla igång företaget

Onecoin använder sig av nätverksmarknadsföring, det vill säga att bolaget växer genom att nya medlemmar värvar nya medlemmar som värvar nya medlemmar och så vidare.

Avgifterna som kommer in från nya medlemmar ger Onecoin en viktig inkomst. Därför behövs det nya medlemmar för att hålla igång företaget.

Enligt uppgifter som sprids på föreläsningar om Onecoin tjänar medlemmar som har kommit med i ett tidigt skede massor. I synnerhet finländaren Juha Parhiala, bosatt i Thailand, lyfts fram på föreläsningar och i videor.

”Han tjänar fyra miljoner dollar i månaden …”

― Tommi Vuorinen om Juha Parhiala, under en Onecoin-föreläsning i februari i Åbo.

Medlemmarna köper inte kryptovalutan i sig. De köper istället ett utbildningspaket. Enkelt beskrivet kan man säga att utbildningspaketen ger en möjlighet att skaffa optioner som sedan omvandlas till kryptovalutan Onecoin. Utbildningspaketen kan kosta från lite på hundralappen upp till 27 000 euro. Nya specialpaket kan finnas i dyrare prisklasser.

Dyra utbildningspaket till medlemmarna

Vid föreläsningar betonas att Onecoin ska bli den nya världsledande kryptovalutan, men någon valuta säljs inte. Det är som sagt utbildningspaketen som säljs.

En orsak till det här är att vem som helst får sälja utbildningspaket men handlar det om försäljning av placeringstjänster träder Finansinspektionen in och ställer krav på försäljaren.
Utbildningspaketen gör helt enkelt livet lättare för Onecoin.

Onecoins föreläsare ger gärna en bild av att de har pengar, men att de inte jobbar för pengarna utan för att det är kul. Och jobbar man hårt kan man tjäna 35 000 euro i veckan.

Frågan som väcks är hur bolaget kan fortsätta betala ut så stora summor? Det behövs pengar, alltså i praktiken nya medlemmar och medlemmar som inte lärde sig av det första utbildningspaket utan sedan köper fler.

Onecoin sätter sprätt på slantarna i Bulgarien

Bolaget beskriver sig som det snabbast växande uppstartföretaget i världen med en miljardomsättning. Men Onecoin ger inte ut några uppgifter om sin ekonomiska situation till media.

OneCoins huvudkontor i Sofia, Bulgarien.
Bild: Capital/Tsvetelina Belutova

Tidningen Capital i Bulgarien började intressera sig för Onecoin efter att bolaget dök upp på paradplats i Sofia. Journalisten Nickolay Stoyanov har granskat bolagets struktur och ekonomi utgående från uppgifter i olika register.

- Onecoin i Bulgarien opererar via flera bolag, en del ägs av Ruja Ignatovas mamma, andra genom skalbolag registrerade i andra länder. Det här är inte det vanliga internationella bolaget med dotterbolag, det här någonting helt annat, säger journalisten Nickolay Stoyanov.

Dubai
Bild: EPA/ALI HAIDER

Bolaget som tidigare var registrerat i Gibraltar är numera registrerat i Dubai. Transparensen är alltså inte den bästa i Onecoin.

- När någon lägger pengar i Onecoin är det oklart i vilket bolag och i vilket land pengarna landar. Man kan också fråga sig vad pengarna används till, berättar Nickolay Stoyanov.

Ingen miljard i Bulgarien

När Stoyanov gick igenom uppgifter som fanns tillgängliga i Bulgariska handelsregister kom han fram till att Onecoin i Bulgarien hade en omsättning på 3,5 miljoner euro, men ett kassaflöde på cirka 80 miljoner euro.

Med lån och fastighetsaffärer fick han ihop en summa på 100 miljoner euro, men då handlar det endast om den ekonomiska aktiviteten i Bulgarien. Hur stort bolaget egentligen är, är svårt att säga.

- Eftersom bolaget agerar via flera bolag i flera länder är det svårt att uppskatta storleken på hela bolagets ekonomi, säger han.

”Inser alla här i rummet att om ni tar det här på allvar är ni ekonomiskt oberoende om ett år.”

― Tommi Vuorinen under en Onecoin-föreläsning i februari i Åbo.

Bolagen kring Onecoin har också varit aktiva inom fastighetssektorn. Grundaren Ruja Ignatova har via bolag hon är aktiv i köpt flera fastigheter och markområden.

- I fjol köpte Ruja Ignatova eller bolag hon är involverad i två fastigheter i centrum av Sofia, på exklusiva adresser, för cirka nio miljoner euro.

I år har kretsen kring Onecoin köpt en fastighet samt markområden i närheten av staden Nessebar, en populär semesterort vid Svarta Havet.

- När vi adderar ihop inköpen så landar vi på en summa på omkring 20 miljoner euro, säger Nickolay Stoyanov.

Onecoin tappar bankonton

Bankerna har en skyldighet att känna till sina kunder och göra en riskbedömning av deras verksamhet. Det som har varit anmärkningsvärt på senare tid är hur ofta Onecoin byter bank.
På senare tid har Onecoin bytt bank ungefär tio gånger.

- Onecoin byter bank och det händer hastigt, sånt väcker misstankar. Det finns många frågetecken kring bolaget och bolaget är inte speciellt bra på att skingra misstankarna, säger Nickolay Stoyanov.

Collage över OneCoins bankkonton
Bild: Yle

Det verkar stå stilla

Det går inte ännu att köpa saker med valutan Onecoin. Onecoin-aktiva som Svenska Yle pratade med i våras sade att 30 000 till 50 000 butiker där man kan använda Onecoin var på kommande inom kort.

I september meddelade Onecoin att det inte finns några officiella handelsplatser, men att en app är på kommande. Onecoin skriver att under en procent av alla medlemmar kommer från Finland. Med omkring 2,5 miljoner medlemmar betyder det att mindre än 25 000 onecoinare kommer från Finland. Takten och entusiasmen verkar ha mattats av i Finland.

Skärmdump som anger att grundarens blogg ska snart komma.
Bild: Yle

Hur mycket pengar finländare har satsat i Onecoin är oklart, men det kan röra sig om flera miljoner euro. Svenska Yle har talat med flera medlemmar i Onecoin under vårvintern och i höst, men de vill inte bli intervjuade.

Alla som vill bli miljonärer, kom upp på scen. Nu ska vi visa världen att Finland är på väg tillbaka.

― Onecoins Europa-ambassadör Kari Wahlroos i juni i Tammerfors.

Varningar haglar

Ända sedan start har bolaget haft vakande ögon på sig, både organisationer och myndigheter i över ett halvdussin europeiska länder har varnat för Onecoin.

Centralkriminalpolisen i Finland har undersökt Onecoin för ett år sedan, men konstaterade då att det inte finns förutsättningar för en förundersökning.

Däremot varnade Centrallkriminalpolisen för att tro på löften om stor avkastning. Centralkriminalen uppmanade också personer att vara försiktiga gällande tjänster av den här typen eftersom de ekonomiska och straffrättsliga riskerna är svåra att värdera.

Centralkriminalpolisen, väggskylt
Bild: Yle

Svenska Lotteriinspektionen polisanmälde Onecoin i vintras, eftersom den ”anser att konceptet för Onecoin bygger på att rekrytera nya deltagare för att öka deltagarnas vinst”. I klarspråk betyder det att det finns skäl att anta att Onecoin utgör ett pyramidspel.

Detta påstående har Onecoin tillbakavisat till Svenska Yle.

Men fortfarande lever misstankarna kvar. I slutet av september varnade den brittiska Financial Conduct Authority för att handla med Onecoin, efter att det kommit fram att polisen i London undersöker bolaget. Som en reaktion på Onecoin har finansinspektioner från flera länder varnat för att de inte övervakar kryptovalutor.

Ingen investering kan ge en avkastning på hundratals procent årligen utan fluktuation.

― Ville Rantala, forskare vid University of Miami

Kryptovalutor är ännu ett marginellt fenomen. Endast någon procent av Finlands befolkning använder dem. De är inte allmänna betalningsmedel och det saknas en lagstiftning för dem.

Ville Rantala är forskare i finansiering på ett universitet i Miami. I sin doktorsavhandling berörde han Wincapita, det största pyramidspelet i Finland. Han har även följt med Onecoin med en viss misstänksamhet.

- Ingen investering kan ge en avkastning på hundratals procent årligen utan fluktuation. Dessutom är affärsidéen bakom Onecoin märklig. En kryptovaluta är ett betalningsmedel, den skapar inget nytt värde i sig, säger Ville Rantala biträdande professor vid University of Miami

Hur många av er ska ha ett tillfälle nästa vecka? Upp med handen... Fem! Det är löjligt, svagt av er!

― Onecoins Europa-ambassadör Kari Wahlroos under föreläsning i september i Tammerfors.

Men även märkliga affärsideer kan leva länge.

- Det finns två saker som gör att människor väljer att ha kvar sina pengar i Onecoin. Det finns en begränsning i vilken takt folk kan ta ut sina pengar från Onecoin, det gör att vissa väljer att hålla pengarna kvar. Dessutom ger Onecoin sken av att de stora vinsterna kommer när bolaget publicerar sin källkod. Dessa två faktorer håller Onecoin igång, säger Ville Rantala i en Skype-intervju.

Ville Rantala är biträdande professor i finansiering vid Miami University. Skype-intervju
Bild: Yle

Enligt Ville Rantala finns det flera drag som gör att Onecoin liknar ett pyramidspel, trots att bolaget förnekar det.

- Som det verkar i dag så får Onecoin sina intäkter genom att rekrytera nya medlemmar. Pengarna som betalas ut till medlemmarna kommer från de nya medlemmarna, då talar man pyramidspelsliknande verksamhet.

På frågan om Onecoin ska ses som en investering med hög risk blir Onecoins svar att ”det inte handlar om en investering, utan en möjlighet att handla och skapa en kryptovaluta i ett centraliserat nätverk.”

Det låter som en tristare framtidsutsikt, om tanken har varit att njuta av en ekonomiskt tryggad framtid. Kanske därför finländska Onecoinare säger att väldigt lite händer nu.

Kanske var det därför de finländska aktiva fick sig en utskällning på en föreläsning i Tammerfors i höstas av Kari Wahlroos, Europa-ambassadören för Onecoin.

Ute i världen har folk förstånd att vara tacksamma för att de får komma med i Onecoin. Här frågar Onecoinare varför de inte får sälja sina mynt.

Det här går framåt ute i stora världen. Folk tackar för att få komma med. Här skriver till och med medlemmarna ”varför fan får jag inte sälja fler mynt”.

― Onecoins Europa-ambassadör Kari Wahlroos under föreläsning i september i Tammerfors.

Kanske finländarna har fått nog. Kanske vill de göra som grundaren Ruja Ignatova som avgick från Onecoins ledning i början av oktober.

I Åbo fortsätter Tomas Storås sina studier. Hans kandidatavhandling om Onecoin fick bra betyg. Kommer han nu att fortsätta skriva om Onecoin.

- Jag tror inte att jag kommer att kunna skriva om Onecoin, säger Tomas Storås.

Varför inte?

- Jag tror att intresset kommer att svalna bland allmänheten och bolaget kommer att få problem med alla svikna löften, så bolaget finns kanske inte kvar om ett och halvt år när jag ska skriva min magisteravhandling, säger han.

Mer om det här blir det på tisdag 25.10 klockan 20.00 i programmet Spotlight i Yle Fem.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln