Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Att leva med hotet om bröstcancer

Från 2016
Porträttbild på Judith Sibelius.
Bildtext Judith var med i bilolycka för sju år sen, men tack vare den kunde läkarna upptäcka en tumör.

Hur känns det att se sin mamma genomgå bröstcancer samtidigt som du vet att det kanske också händer dig? Det vet Judith Sibelius som opererade bort en knöl redan när hon var 20 år gammal.

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor i Finland. En som i år blev drabbad är Judith Sibelius mamma. Hon gick på en rutinkontroll och där hittade läkarna tumören.

- Beskedet kom som en chock och vi visste inte vad som skulle hända. Sedan blev hon opererad tre gånger under en jättekort tid, berättar Judith.

Judith har själv också erfarenhet av en mycket överraskande upptäckt av en tumör i bröstet. För sju år sedan när hon bara var 20 år gammal var hon med om en bilolycka. När hon sedan magnetröntgades hittade läkarna en sex centimeter stor tumör i bröstet.

- Det var en stor chock eftersom jag trodde jag var för ung för att kunna ha något sådant i mig. Den var godartad, men om de inte opererat bort den hade det kunnat gå mycket värre.

Det var en stor chock eftersom jag trodde jag var för ung för att kunna ha något sådant i mig.

Judith säger att bilolyckan på ett sätt var en lottovinst eftersom tumören annars kunde ha utvecklats till bröstcancer.

- Jag hade aldrig tänkt på att man ska känna på brösten efter tumörer. Kanske skulle jag känt av den om jag gjort det eftersom den ändå var så stor.

Började tänka på sin egen framtid

Bröstcancer är numera en cancerform med höga chanser för tillfrisknande och nio av tio överlever. Men visst är det ändå otroligt hemskt när en närstående drabbas.

- Mamma har alltid varit en väldigt glad och positiv person som klarat av en massa saker i sitt liv, och så kommer ett sådant här besked. Det var svårt. Jag började också tänka på min egen knöl och funderade över om det här också är min framtid.

Judith var rädd men hennes mamma övertalade henne att inte tänka på det.

- Kommer det så kommer det, sa hon till mig.

Läkarna gjorde tester och både Judith och hennes mamma fick reda på att de inte bär på några bröstcancergener. Det lättade Judiths oro lite grann men hon var fortfarande väldigt oroad över sin mamma.

Ombytta roller

För många är föräldrarna de där personerna som alltid kommer att finnas där – de starkaste människorna i världen. När det här plötsligt förändras kan det vara svårt att veta hur man ska hantera situationen.

- När jag såg mamma på sjukhuset och såg att hon var svag så blev jag jätterädd. Hon har alltid varit den starkaste människan i hela världen. Jag visste inte vad jag skulle göra, säger Judith.

När jag såg mamma på sjukhuset blev jag jätterädd.

Judith började tänka mer på döden och att livet inte varar för evigt. Sådant man annars gärna glömmer bort.

- Min yngsta lillebror var bara tio år och han sa till mamma att om hon dör så kommer att besöka hennes grav varje dag. Jag tyckte det var jättehemskt att han var så liten och tänkte så här.

Judith försökte att inte gråta framför sin mamma – det var ju ändå inte henne själv det var synd om. Hon ville bara ge stöd och ta hand om sin mamma. Hon önskade att hon kunnat ta bort smärtorna, om så bara för en stund.

Mer information till unga

Efter tre operationer och ett borttaget bröst är mamman nu fri från cancer, men hon måste gå på kontroll en gång om året. Det tycker Judith att alla kvinnor borde få göra – oavsett ålder och sjukdomstillstånd.

- Man säger att bröstcancer drabbar äldre kvinnor, men det finns också hos yngre så man borde ge mer information till dem. Man kunde till exempel skicka hem broschyrer med en uppmaning om att kolla brösten.

Information till unga om hur man granskar brösten är ganska bristfällig och det kan också vara svårt att veta vad man ska känna efter. Vad är en tumör och vad är vanlig fettvävnad? Strax efter att Judith opererat bort sin knöl kände hon ofta på brösten och ringde till läkaren flera gånger eftersom hon var orolig över allt hon hittade. Nu har hon en mer lugn inställning till det hela.

- Man känner inte alltid av cancer utan det är först när du börjar se förändringar på brösten, som att bröstvårtorna växer eller det blir som apelsinhud runt omkring, som du kanske borde börja bli orolig.

En knöl i armhålan förtjänar också ett besök hos en läkare, eftersom du aldrig kan veta om knölen är godartad eller inte.

Man kunde till exempel skicka hem broschyrer med uppmaningen om att kolla brösten.

Judith försöker att inte tänka på risken att insjukna, men visst finns oron ändå där.

- Jag tycker själv det är lite obehagligt att känna efter knölar på brösten. Kanske för att om jag skulle känna något så skulle jag gå tillbaka sju år i tiden och vara där igen, och jag vill inte att det ska hända. Men jag borde väl bara vara stark och känna på brösten mer regelbundet.

Just nu pågår cancerstiftelsens rosa bandet-kampanj som samlar in pengar för arbetet mot bröstcancer. Här kan du läsa om hur du undersöker dina bröst.

Här kan du läsa mer om ärftlighet av cancer och bröstcancergener.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln