Norska staten dras inför rätta för oljeborrningar
Nya provborrningar i Barents hav är i strid med Norges grundlag och med klimatavtalet i Paris, anser miljöorganisationerna Greenpeace och Natur og Ungdom.
I somras fick flera oljebolag lov av norska regeringen att inleda provborrningar i Barents hav, norr om Norge. Det betyder inte gott för klimatmålen om att stoppa temperaturhöjningen vid 1,5 grader, säger miljöorganisationen Greenpeace och den norska organisationen Natur og Ungdom.
Organisationerna har därför lämnat in en stämningsansökan mot Norska staten.
Den här kan bli första gången som miljöparagrafen i Norges grundlag prövas i rätten. Enligt paragrafen förbinder sig staten till att värna om miljön för framtida generationer.
- Vi anser att staten har brutit mot sitt ansvar för framtida generationer genom att öppna upp för massiv oljeutvinning. Om vi ska ha ett klot att leva på i framtiden måste vi ta klimatförändringarna på allvar och låta oljan vara kvar i marken, säger Ingrid Skjoldvær, talesperson för Natur og Ungdom, på organisationens webbplats.
Skenhelighet
Även Truls Gulowsen, talesperson för Greenpeace i Norge, kritiserar den norska regeringens agerande.
- Det är farligt skenheligt att skriva under ett internationellt klimatavtal och samtidigt släppa ut oljebolagen på Arktis.
Gulowsen riktar sin kritik främst mot Norges statsminister Erna Solberg, och han hoppas att rätten ska kunna ogiltigförklara regeringens beslut att tillåta nya borrningar.
- Mer olja leder till mer utsläpp, inte mindre, konstaterar Gulowsen på norska Greenpeace webbplats.
Enligt Greenpeace räcker redan de befintliga oljeborrningarna för att världens länder ska missa klimatmålet på att stoppa temperaturhöjningen vid 1,5 grader jämfört med tiden före industrialiseringen.
Det är tingsrätten i Oslo som får bedöma om det blir rättegång av ärendet.