Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Volkova avslutar karriären – ”Dåliga förutsättningar i Finland”

Från 2016
Ekaterina Volkova uppträder i OS i Rio.
Bildtext Ekaterina Volkova i Rio.

Finländska gymnasten Ekaterina Volkova som imponerade i OS tänker inte satsa vidare. Enligt 19-åringen är gymnastikförhållandena i Finland svaga.

Volkova slutade på 21:a plats i rytmisk gymnastik i Rio. Det är alla tiders bästa finländska prestation i ett OS. Efter det var tanken att satsa vidare med Peking i sikte, men nu meddelar hon att karriären är över.

– Det var ett svårt beslut men det kommer från hjärtat. Just nu känns det som det bästa alternativet, berättar Volkova för Yle Urheilu.

Under OS-förberedelserna höll Volkova paus från studierna och hon tränade fulltid i Kisakallio i Lojo. Att bo i Helsingfors och satsa helhjärtat är omöjligt enligt henne.

– Det finns inte ännu heller något ordentligt gymnastikgolv i Helsingfors. Situationen motsvarar att man skulle spela fotboll på asfalt. I Kisakallio är förutsättningarna goda men jag vill fortsätta studera och då kan jag inte bo alltför långt borta. Gymnastiken kräver åtta timmar per dag, det är omöjligt att kombinera studerande och en kvalitetssatsning på gymnastik.

– Jag älskar den här grenen och jag skulle ha haft motivation att fortsätta men situationen i Finland är inte tillräckligt bra.

Diskussion om artikeln