Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin i Berlin för möte om Ukraina

Från 2016
Uppdaterad 19.10.2016 20:14.
Statsledare samlas i Berlin för att diskutera läget i Ukraina.
Bildtext Statsledare samlas i Berlin för att diskutera läget i Ukraina.
Bild: EPA/MICHAEL KAPPELER

Om kriget i östra Ukraina ska det handla då Tysklands förbundskansler Angela Merkel i kväll träffar Rysslands president Vladimir Putin. Mötet i Berlin sker inom ramarna för det så kallade Normandie-formatet, vilket betyder att också Frankrikes och Ukrainas presidenter deltar.

För president Vladimir Putin är det här det första besöket i Berlin sedan konflikten i östra Ukraina började för över två år sedan.

Vladimir Putin och Angela Merkel
Bildtext Vladimir Putin och Angela Merkel
Bild: EPA/WOLFGANG KUMM

I Tyskland har relationerna till Ryssland och i synnerhet sanktionerna mot landet varit ett hett samtalsämne under de senaste veckorna.

Förbundskansler Angela Merkel och en stor del av hennes kristdemokrater anser att det behövs mer långtgående sanktioner mot Ryssland för att kunna nå en lösning i Ukraina, och framför är det allt mer akut att få ett permanent stopp på de syriska och ryska bombningarna av staden Aleppo.

Tidningen Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung skriver att Merkel under det kommande EU-toppmötet därför kommer att tala för hårdare sanktioner mot Ryssland.

Stöd får Merkel den här gången från de gröna i oppositionen.

– När man ser på bombningarna, så handlar det om krigskrigsförbrytelser och inget annat. Därför är vidare sanktioner den enda vägen att gå, säger de grönas Katrin Göring-Eckardt till rundradiobolaget ARD.

Socialdemokrater vill ha dialog

Inom den egna regeringen saknar Merkel ändå stöd för utvidgade sanktioner mot Ryssland.

Såväl de bayerska kristdemokraterna som framför allt socialdemokraterna vill hellre se en dialog med Moskva i stället för ytterligare sanktioner.

Något som den socialdemokratiske utrikesministern Frank-Walter Steinmeier betonade då EU-ländernas utrikesministrar möttes i Luxemburg i måndags.

– För tillfället ser jag inte att sanktioner, som eventuellt biter någon gång i framtiden, skulle leda till att de civila i Aleppo nu får det bättre. Därför är jag inte den enda som ställer mig kritisk till sanktioner, konstaterade Steinmeier.

Där som Frankrike och Storbritannien vill ha hårdare tag mot Putin och Ryssland är alltså den tyska linjen för tillfället allt annat än klar.

Steinmeiers SPD värnar traditionellt om goda relationer till Ryssland, men samtidigt blickar man förstås också fram emot förbundsdagsvalet om mindre än ett år.

Utgående från opinionsundersökningar vet man att största delen av de tyska väljarna är kritiska till att relationerna med Ryssland hela tiden blir allt sämre.

Samtidigt är också förbundskansler Merkel allt annat än konsekvent. Så tycks Merkel inte ha några som helst problem med bygget av den ryska gasledningen Nord Stream 2. Ett projekt, som när det är färdigt ska se till att ännu mer gas strömmar från Ryssland till Tyskland.