Mätning: Finländarna vill ha lag om minimilön
En klar majoritet av finländarna vill att det ska finnas en lagstadgad minimilön, visar en enkät som Yles finskspråkiga nyheter låtit göra.
I opinionsmätningen från Taloustutkimus ombeds deltagarna ta ställning till att Finland inför en lag om att en månadslön måste vara minst 1600 euro.
Tanken stöds av närmare två tredjedelar av de svarande. Bland de som är yngre än 25 år är stödet ännu större, tre fjärdedelar.
Enligt statistikcentralen är löntagarnas genomsnittliga månadslön 3384 euro, så de föreslagna minimilönen är ungefär hälften av medellönen.
I undersökningen tar deltagarna också ställning till nivån på den minsta tillåtna timlönen. Där fick en lön på tio euro mest stöd, 26 procent tycker att det vore en lämplig minimitimlön. Stödet är mindre både för större och mindre summor än så.
De lite äldre svarande, över 50-åringarna anser ändå att en timlön borde vara minst 12 euro.
Sex euro i timmen inget att ha
Opinionsmätningen tar också fasta på ett försök med minimilön på sex euro i timmen som diskuteras inom byggbranschen. Där är tanken att en så liten lön kunde ges i ett halvt års tid till en arbetstagare som inte har tidigare erfarenhet av branschen.
Den idén är enligt 51 procent dålig eller till och med mycket dålig, medan 46 procent tycker att tanken är god eller åtminstone ganska god.
Arbetsmarknaden säger nej tack
Vid arbetsmarknadsorganisationerna ställer man sig skeptiskt till en lag om minimilön. Vid fackcentralen FFC säger vice ordförande Matti Huutola att det är kollektivavtalen som ska ska bestämma om minimilönen.
- En lag skulle troligen leda till att flera än tidigare skulle få endast minimilön, säger han.
På arbetsgivarsidan är reaktionen densamma.
- Det behövs ingen lagstiftning eftersom det nuvarande systemet fungerar bra med kollektivavtal som slår fast minimilönen för olika jobb och branscher.
Taloustutkimus genomförde opinionsmätningen i början av oktober bland ett tusen människor.
Ursprunglig finskspråkig artikel: Aapo Parviainen