Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Christina Båssar kan ställa upp i landskapsvalet

Från 2016
Vörås kommundirektör Christina Båssar
Bildtext Arkivbild. Korsnäs kommundirektör Christina Båssar.
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

Kommundirektörer och andra ledande tjänstemän är valbara i det kommande landskapsvalet. Till Kommuntorget säger Korsnäs kommundirektör Christina Båssar att hon ställer upp om hon blir tillfrågad.

Åtminstone två kommundirektörer ställer upp som kandidat i valet till landskapsfullmäktige. Sex överväger en kandidatur. Det visar en enkät som Kommuntorget gjort med direktörerna i de tvåspråkiga kommunerna.

Kommundirektörerna är valbara i det kommande landskapsvalet. Valbarheten ingår i förslaget till landskapslag som nu är ute på remissrunda.

Båssar kan tänka sig att ställa upp

Valbarheten väcker blandade känslor. Christina Båssar är kommundirektör i Korsnäs och hör till dem som ställer sig positiv till frågan.

- Om jag blir tillfrågad ställer jag sannolikt upp i landskapsvalet, säger Båssar till Kommuntorget.

Båssar tror att kommundirektörerna, som är insatta i social- och hälsovården, kan tillföra mycket till landskapen.

21 av 33 kommundirektörer svarade på enkäten. Av dessa meddelade 57 procent att de inte tänker ställa upp.

Är kommundirektörer jäviga?

Då uppstår givetvis frågan om man inte kan anse att kommundirektören är jävig när denne sitter och fattar beslut på landskapsnivå.

- Vi kom till att kommunerna och landskapen inte står i något sådant förhållande till varandra som skulle orsaka jäv. Landskapen är separata självstyrande aktörer som inte styrs av kommunerna. Kommundirektören är inte i ledande position i förhållande till landskapet, säger Kirsi Mononen, säger Kommunförbundets ledande jurist.

Mononen tror inte att en kommundirektör skulle kunna dra hemåt i ett fullmäktige som består av mellan 59 och 99 ledamöter.

Av de kommundirektörer som svarade på enkäten ansåg över 70 procent att det inte är ett problem att en kommundirektör ställer upp i landskapsvalet.

Diskussion om artikeln