"Prata med havsörnsungar som med små barn" - ringmärkaren har sina knep
Den som spanade upp mot himlen i början av 1970-talet såg sällan en havsörn. År 1973 föddes det i Finland endast fem havsörnsungar enligt Världsnaturfondens uppgifter.
Jämför det med årets 421 ungar och du ser konkret i siffror en av naturvårdens framgångshistorier.
- Man ska prata lugnt med dem, flera meter före man närmar sig boet, säger Hannu Ekblom som ringmärkt omkring 500 havsörnsungar.
Hannu tillhör Världsnaturfondens arbetsgrupp för havsörnar och besöker årligen bon runt om i södra Finland och på Åland.
De sprider sig
Nytt för i år är att man iakttagit havsörnsungar både i Åbo och Helsingfors.
Men det är inga cityfåglar vi talar om.
- Nej de är inte födda på Mannerheimvägen eller Esplanaden, utan i en del av Helsingfors skärgård, säger Ekblom.
Alla med
Ringen runt foten säger allt man behöver veta om fågelns hemvist. Idag då folk fotograferar med väldigt detaljrika digitalkameror, kan en vanlig amatör lätt avgöra om havsörnen högt uppe på himlen kommer från Norden, Baltikum eller något annat land. Färgen och koden på ringen kring foten avslöjar det.
Nuförtiden kan och får alla vara med och spana efter havsörnar. WWF tar gärna emot uppgifter över iakttagna örnar på epostadressen merikotka@wwf.fi
Strategiska mått
En havsörn kan bli en meter lång med 2,5 meter mellan vingspetsarna. Honorna är oftare större än hanarna.
En havsörnsunge som föddes i år kan mycket väl leva kvar ännu om 30 år, t.o.m. 40 år, men medelåldern i naturen är cirka 15 år.
Det var illa men blev bra
I början av 1970-talet hade läget för havsörnen krisat till sig.
Användningen av bland annat DDT, PCB, dioxin och metylkvicksilver hade anrikat sig i den. Högst upp i näringskedjan fick den via mås- och andungar, fisk och smådjur i sig mängder av gifter.
Gifterna gjorde äggskalen så tunna och bräckliga att de gick sönder vid ruvningen och antalet nya ungar minimerades.
På 1980-talet vände det
Genom upplysning, utfodring, lagstiftning och idogt arbete så har ändå den dåliga situationen vänts till en riktigt hygglig för tillfället.
Antalet havsörnsungar ökar och är nu uppe i över 400 per år. Totalantalet fåglar är omkring 1500.
Havsörnen visar också tecken på att sprida sig utanför de traditionella områdena på Åland, Egentliga Finland och Kvarken.
Och det är bra för den om den etablerar sig i inlandet.
- Då kommer den att äta insjöfisk och inte vara beroende av Östersjön, säger Hannu Ekblom.
Utmaningar också nu
Elledningar, vindkraftverk och tystgående snabbtåg som kör över en kaninätande örn på spåret är sådant som gör livet surt för havsörnarna idag.
På sistone har man också funderat över varför vissa örnar dött av blyförgiftning. Det kan hända att blyet kommer från skadskjutna fåglar och viltdjur som örnen ätit, men det vet man inte. Samma fenomen har iakttagits i Sverige.
Den enes död, den andres bröd
Naturen är ju ett enormt pussel där en ökning eller minskning någonstans vanligen resulterar i följder för någon annan del av djur- eller växtriket.
Det har lyfts fram att den ökade mängden havsörnar har märkts bland andra fåglar. Sådana som ejdern och skarven får allt mer se upp för en annalkande havsörn på jakt efter lunch.
Det tar förövrigt fem år för en havsörnsunge, som den vi ser högst på bilden, att bli fullvuxen.