Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Producenten förstörde låten – Simon & Garfunkel blev stjärnor

Från 2016
Art Garfunkel och Paul Simon på konsertestraden
Bildtext Två popikoner, tillsammans och var för sig. I höst fyller de 75.
Bild: EPA/Chris Kleponis

Paul Simon och Art Garfunkel slog igenom 1965 med sången The Sounds of Silence, men inte med den version de trodde sig ha spelat in. Producenten Tom Wilson lade i hemlighet till elgitarrer och trummor för att göra låten slagkraftigare - och gjorde den till en miljonsäljare.

Paul Simon och Art Garfunkel hade gjort flera försök att slå igenom, första gången som femtonåriga skolpojkar med rock'n'roll-låten Hey Schoolgirl.

Den gången gick det inte vägen. Men efter att Paul Simon blivit bekant med skivproducenten Tom Wilson, som bland annat hade producerat Bob Dylan, fick duon en ny chans.

Simon & Garfunkel hade då lämnat rock'n'rollen bakom sig och ryckts med av folkvågen, som svepte över USA och världen i början av 60-talet.

Paul Simon och Art Garfunkel som tonåringar 1957
Bildtext Paul Simon och Art Garfunkel som femtonåringar. Då kallade de sig Tom & Jerry.
Bild: Publicitetsbild från 1957.

Debutskivan floppar

Under Tom Wilsons ledning spelade Simon & Garfunkel in sitt första album, Wednesday Morning, 3 AM. Skivan publicerades i oktober 1964. Den är ett ganska renodlat folkalbum med arrangemang som bygger på sång och akustiska gitarrer.

Wednesday Morning, 3 AM är ett kompetent debutverk, men tyvärr sålde skivan dåligt, bara tvåtusen exemplar vid den första lanseringen. Besvikelsen var stor, inte minst för Paul Simon som hade högt ställda förväntningar.

Förvissade om att karriären också denna gång skulle gå i stöpet började Simon och Garfunkel ägna sig åt annat. Art Garfunkel återgick till sina arkitekturstudier vid Columbia University medan Paul Simon begav sig till England, där han i närmare ett år försörjde sig som trubadur på pubar och caféer.

Tom Wilson griper in

Men producenten Tom Wilson gav inte upp så lätt. Han var övertygad om att Simon & Garfunkel skulle slå igenom, men för det behövdes en hitsingel.

Albumets pärla var Paul Simons låt The Sounds of Silence, en vacker ballad med gedigen text, som handlar om kontaktlösheten i den moderna storstaden. Tom Wilson visste att det här var den rätta låten, men han ansåg att soundet var för mjukt. Låten behövde rockas till.

Folkpopen höll just då på att elektrifieras. Många yngre folkartister, bland dem Bob Dylan, hade börjat spela på elektriska gitarrer, och popband som The Byrds hade haft framgång med elektriska versioner av kända folklåtar.

Utan att berätta något för Simon & Garfunkel lät Tom Wilson några studiomusiker överdubba The Sounds of Silence med elgitarrer, elbas och trummor. Ett egensinnigt tilltag, men Tom Wilson hade inget att förlora. Den nya versionen av sången gavs ut som singel i september 1965.

Paul Simon och Art Garfunkel på en tunnelbaneperrong i New York.
Bildtext Simon & Garfunkel 1964.
Bild: Columbia Records

Kaffet i vrångstrupen

Paul Simon lär ha blivit alldeles förfärad då han hörde vad Tom Wilson hade gjort med hans poetiska ballad. Men då Simon fick se försäljningssiffrorna tystnade kritiken. Den nya versionen av The Sounds of Silence klättrade upp till första plats på den amerikanska singellistan och såldes i långt över en miljon exemplar.

Simon & Garfunkel hade slagit igenom utan att själva veta om det.

Femtio år senare finns det fortfarande de som grämer sig över Tom Wilsons övergrepp på sången. Men utan Wilsons insats hade Simon & Garfunkel kanske aldrig blivit annat än pubsångare och arkitektstuderande.

Missa inte Yle Vegas Simon & Garfunkel-kväll onsdagen den 19 oktober!

Fokus på Simon & Garfunkel kl. 20.03. (Repris lördag 22.10 kl. 13.03.)

Lyssnarnas önskemusik med Simon & Garfunkel kl. 21.03. (Repris söndag 23.10 kl. 8.05)

Hur kan jag önska låtar? Läs mer här.

Båda programmen finns också på Arenan från och med onsdag kväll.

Diskussion om artikeln