Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland skärper tonen gällande Syrien

Från 2016
Uppdaterad 19.10.2016 19:05.
Arkivbild på spåren efter regimens flygräd mot Douma, utanför Damaskus, 21.7.2016
Bild: EPA/Mohammed Badra

Finlands statsledning skärper sitt ställningstagande om Syrien och kräver nu ett omedelbart stopp för krigshandlingarna.

Läget i Syrien behandlades under ett möte med republikens president och säkerhetspolitiska ministerutskottet på onsdag.

Finlands skärpta ståndpunkt är att det är Bashar al-Assads regim och Ryssland som bär det största ansvaret för att konflikten tillspetsats ytterligare.

- Finland anser det vara viktigt att misstänkta krigsbrott utreds och att de skyldiga ställs till svars inför rätta. Parterna i konflikten bör omedelbart upphöra med sina krigshandlingar och i praktiken möjliggöra framkomsten av humanitärt bistånd samt förbinda sig vid att lösa konflikten på politisk väg, sägs det pressmeddelandet från mötet.

För några veckor sedan meddelade Finlands utrikespolitiska ledning att man fördömer krigshandlingar i Syrien som riktar sig mot civilpersoner och civila mål.

Också andra västländer har kraftigt kritiserat Ryssland och al-Assads regim för deras agerande i Syrien.

Soini: Syrien kan bli den här generationens Vietnam

Utrikesminister Timo Soini (Sannf) bedömer att Aleppo faller inom två månader, och att tusentals civila kommer att dödas före det.

Soini vill inte beteckna dagens ställningstagande som en skärpning av Finlands ståndpunkt trots att Finland nu kräver att misstänkta krigsbrott utreds och att de skyldiga ställs inför rätta. Enligt Soini har Finland alltid krävt att krigsförbrytare ställs till svars. Han säger att i den meningen följer Finland en helt konsekvent linje.

- Påminnelser om detta behövs ibland.

Timo Soini säger att händelserna i Aleppo för honom tillbaka till hans egen barndom, till exempel då en liten flicka blev symbolen för kriget i Vietnam. Den nakna flickan flydde från sin hemby efter en napalmattack 1972.

Kim Phuc - den 9-åriga flickan som flyr från sin hemby efter en napalmattack.
Bildtext Kim Phuc - den 9-åriga flickan som flyr från sin hemby efter en napalmattack.
Bild: EPA/BORJA DE LA LAMA

- Det som nu sker i Syrien kan skapa bilder hos oss för evigt - både hos unga och gamla.

Diskussion om artikeln