Hoppa till huvudinnehåll

Tro

12 steg till ett sundare liv

Från 2016
Uppdaterad 26.10.2016 15:15.
Helena Rönnberg

Teologen Helena Rönnbergs liv var styrt av prestation och moralregler. Med hjälp av 12-stegs programmet hittade hon en kärleksfull Gud och en sundare inställning till sig själv. 12-stegsprogrammets syfte är att ge redskap för konsten att leva och en väg till befriande andlighet.

12 steg i vår kyrka

-Jag tror att kyrkan skulle ha en stor nytta av att integrera 12-stegs programmet i sin verksamhet säger Helena Rönnberg. Programmet säger att man får vara precis den man är, inte den man borde vara eller försöker vara. Det handlar om att man skall bli den man är skapad till att vara alldeles i grunden. Här finns en enorm möjlighet att skapa en ärlig och igenkännande atmosfär där vi inte behöver vara superkristna, framgångsrika och på topp. Det skall finnas utrymme för det motsatta.

Redskap för normalstörda

Prästen Olle Carlsson leder gudstjänster i Katarinaförsamlingen i Stockholm där kyrkan möter tolvstegsandligheten. Han har gett ut boken 12 steg för hopplösa – en nytolkning av Anonyma Alkoholisters 12 steg. Men boken behandlar alla ”normalstörda” mänskor oavsett livsproblematik . Man behöver inte ha specifika beroenden, kemiskt eller beteendemässigt för att ta till sig 12 stegs programmet. "Normalstörda", inser att de inte klarar av livet på egen hand och är fast i gamla handlingsmönster som begränsar livet, och vill växa och utvecklas till harmoniska människor som känner att de får leva sitt liv, inte bara överleva. Det har visat sig att det behövs en andlig grund, en inre process som inte beror på ens egen möjlighet till kontroll och styrning. Snarare en överlåtelse till livet och en kraft starkare än ens egen.

Ett livsprogram

Det handlar om redskap i konsten att leva och en väg till befriande andlighet.12 steg för hopplösa tar vara på insikten att ingen mänska föds till att klara sej helt själv, att vi alla behöver varandra.

Varifrån fick jag den tanken att klara mej själv till varje pris?

Att jag ska ha fullständig självkontroll och dessutom kontroll över min omgivning, frågar sig Helena Rönnberg. Helst vill jag styra och ställa i andras liv för att jag ser saker som jag tycker att de borde göra . Det kan vara en undanflykt att jag engagerar mig för mycket i andra. Det är en slags medberoendeproblematik då jag går så in i en annan mänska att jag inte bryr mig om mig själv. För sanningen är att den enda mänska jag kan förändra är mig själv.

Tro och andlighet skall inte binda eller trycka ner.

Sedan 1997 har Helena Rönnberg varit i kontakt med olika 12-stegs grupper. Hon besökte först baptistpastorn Harry Månsus och hans Brommadialog, ett projekt där man försökte nå mänskor utanför kyrkans väggar. Sedan deltog hon i BroBygge-utbildning i Stockholm där hon fick möta mänskor som varit aktiva i olika slags 12 stegs grupper. - Det var anonyma alkoholister och deras anhöriga, vuxna barn till dysfunktionella familjer, spel och relationsberoenden.

Det gick upp för mig att man inte behöver vara alkoholist för att ta till sig programmet

Därefter började Helena Rönnberg delta i 12 stegs grupper i Finland både för sin egen personliga utveckling och i forskningssyfte. Det har blivit en pro gradu i teologi och senare en doktorsavhandling i ämnet.

En andlig verktygslåda

Det andliga handlingsprogrammet går i stort sett ut på att få hjälp med att:

- erkänna att man har ett allvarligt problem, ett problem som personen med egen vilja inte kan kontrollera
- erkänna att "en högre makt" kan hjälpa en att lösa problemen
- leta efter och erkänna egna fel och brister
- be den högre makten om hjälp med att bli av med dessa fel
- bekänna och rätta till fel man begått emot andra
- hjälpa sig själv genom att hjälpa andra med samma problem

- Det sägs så tydligt i sinnesrobönen som används i 12 stegs grupper ”Gud ge mej sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan, och förstånd att inse skillnaden”

Redaktör Nina Granvik-Wallgren

12 steg till ett sundare liv - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln