Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Folkets musikskola: Hur ofta etableras nya instrument?

Från 2016
Tvärflöjt
Bildtext Flöjten, men sina klaffar och hål, har utvecklats från mycket primitivare instrument.
Bild: Fotosearch

Folkets musikskola blev kontaktad med frågan "Hur ofta uppfinner vi nya instrument som också etableras? Finns det instrument som helt fallit i glömska, eller används alla mer eller mindre fortsättningsvis?".

För att kunna få svar på frågan kontaktades musikpedagogen Marina Lindholm. Som lärare och författare för undervisningsmaterial är hon van vid att svara på frågor som gäller musikhistoria.

- Många instrument som vi använder i dag är redan gamla. Klarinetten kom på 1700-talet och tvärflöjten har utvecklats under århundradens lopp, alltid har det funnits flöjter att blåsa i.

Många av instrumenten utvecklades under klassicismen 1700-talet, då bland annat flöjterna fick klaffar och Antoni Stradivari pysslade ihop sina berömda violiner.

Ju lättare instrumenten blev att spela desto mer musik komponerades det musik för dem.

Föregångarna till de här 300 år gamla instrumenten, bland annat skalmeija, dulcian, sinka och pommer, är i dagens läge överskuggade av sina utvecklade former så som oboe (pommer och skalmeija) och fagott (dulcian).

- Det äldsta instrumentet som är industriellt tillverkat är mungigan, som finns nästan över hela världen. Men något annat hemskt modernt instrument kommer jag inte på.

Ett flertal mungigor på en duk
Bildtext Mungigan är det mest industriellt tillverkade instrumentet.
Bild: Wikimedia Commons

Lindholm antar att de äldre instrumenten har måsta ge vika på grund av sämre ljud och färre spelmöjligheter. De nyare versionerna låter helt enkelt bättre.

Det har inte funnits orsak att hålla kvar instrument som spelar orent, utan de nyare har föredragits.

Elektricitet den nya faktorn

Införandet av elektricitet i musikvärlden hade en enorm inverkan på instrumentutvecklingen. Man tänka sig att till exempel elgitarren är relativt ny, åtminstone i jämförelse med stråk- och blåsinstrumenten.

Theremin-instrumentet uppfanns 1919, men frågan hur etablerad den är förblir lite oklar.

Syntarna kom med i bilden i början av 1900-talet. Deras popularitet inom musikbranschen har vuxit nästan exponentiellt sedan de kom in i musiken under 60-talet.

Så svaret på frågan "Hur ofta uppfinner vi nya instrument som etableras?" är "Inte ofta". Uppfinningarna från 1700-talet står ännu starkt kvar, medan de elektrifierade versionerna från 1900-talet har tagit plats inom pop, jazz och rock.

Formuläret är inte längre tillgängligt.

Folkets musikskola

Diskussion om artikeln