Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nu har clownhysterin nått huvudstadsregionen – oro över synliga clowndräkter i affär

Från 2016
Uppdaterad 19.10.2016 17:23.
clown
Bildtext Helsingforspolisen har inte fått några anmälningar om clownattacker.
Bild: Wikimedia commons.

Skrämmande clowner har setts på flera håll i huvudstadsregionen. I Tusby har clowner och grisar utrustade med bobollsträn skrämt barn på tisdag kväll.

I Gamlas i Helsingfors har det gjorts flera observationer av skrämmande clowner under de senaste dagarna.

- Jag var ute och gå med hunden då två pojkar med clownmasker hoppade ut från buskaget med stora träkäppar i händerna. De skrek och viftade med käpparna för att skrämma förbipasserande. De kom väldigt nära människor och verkade göra det för att skrämma, säger Mirja Kärnä till Yle Huvudstadsregionen.

Jag var ute och gå med hunden då två pojkar med clownmasker hoppade ut från buskaget med stora träkäppar i händerna.

― Mirja Kärnä

Hon säger att hennes hund skrämde pojkarna och därmed råkad hon inte illa ut. Hon bedömer att pojkarna var minderåriga.

En flicka såg två stycken i Forsby under tisdagskvällen.

- Två personer utklädda till clowner följde efter mig och mina kompisar. De hade bobollsträ i handen, men gjorde inget med dem. De var bara helt tysta och följde oss. Vi sprang iväg. Det var skrämmande, berättar hon för Yle Huvudstadsregionen.

Enligt ett Facebook-inlägg har clowner också setts i Kottby under tisdagen.

Affärens direktiv: Clowndräkterna kan gömmas undan

I en diskussion i en Facebook-grupp för invånare i Gamlas oroar sig flera för att en affär i köpcentret Kaari har clowndräkter synliga och att det kan leda till att någon köper och skrämmer andra.

”De prackas riktigt på en. Jag gillar det inte”, skriver en i Facebook-gruppen.

- Clownmaskerna har sålts under långa tider, men kanske de kan dras bort från försäljning under en tid? Jag har en 10-årig dotter och tycker det är hemskt om hon skulle råka ut för något, säger Mirja Kärnä.

Två personer utklädda till clowner följde efter mig och mina kompisar. De hade bobollsträ i handen.

― Ögonvittne

I affären Teknikmagasinet uppger man att clowndräkterna tills vidare är synliga för kunderna. Teknikmagasinet har ändå skickat ut ett direktiv till sina affärer om att gömma under dräkterna om de leder till dåligt rykte för affärerna. I Norge och Sverige har clowndräkterna gömts undan i affärerna.

Efterfrågan av clowndräkter i Teknikmagasinet uppges inte ha ökat. Yle Huvudstadsregionen fick inte tag på Teknikmagasinets presskontakt under onsdagen.

"Vi har inte ansvar för vad kunderna gör med de dräkter som köps härifrån"

Inte heller i maskeradaffären Punanaamio i Helsingfors har någon ökad efterfrågan av clownmasker eller –dräkter märkts av.

- Skräckclownen har under de senaste åren varit populär under Halloween. Hittills i år har vi inte märkt att efterfrågan är större än under tidigare år. Å andra sidan har säsongen knappt börjat, säger försäljningschef Kreetta Linnanmäki.

- Vi hoppas att det bland våra kunder inte finns personer som missbrukar clownutstyrseln. Det vore synd då skräckclownen är en klassisk figur.

I Sverige har vissa affärer till och med dragit clowndräkter från försäljning. Vad tänker du om det?

- Vi följer med läget men finländarna är i allmänhet lugna och förstår att det här är fråga om enstaka människor som gör skada. Men om vi kontaktas av kunder kan vi fundera på saken.

Kan ni i affären kontrollera vilket syfte kunderna har då de köper clowndräkter?

- Vi har inte ansvar för vad kunderna gör med de dräkter som köps härifrån. Om någon köper ett bobollsträ från en sportaffär och misshandlar någon med det är det inte affärens fel. Jag tror att de som skrämmer andra med clowndräkter beställer sin dräkt via webben. Jag tror inte de kommer till en affär för att köpa dräkten, men jag vet förstås inte.

Brottsanmälningar i Tusby

I Tusby har polisen fått in två anmälningar om fall där clowner skrämt barn på tisdag kväll. Personerna var klädda i clown- och grisdräkter och utrustade med bobollsträn. Också från Träskända kommer det rapporter om en clown i en bil på onsdag morgon. Den clownen gjorde ändå ingenting skrämmande, utan färdades bara i bil.

Polisen ser allvarligt på saken.

- Vuxna människor borde tänka efter. Hur känns det för ett barn som blir skrämt på det här sättet, säger Timo Leppälä från Östa Nylands polisinrättning.

Leppälä säger att polisen ingriper direkt i dylika fall och kollar identiteten på personerna.

- Om clownerna brutit mot ordningslagen, som i fallen i Tusby, kan vi skriva böter direkt på platsen.

Till den som råkar ut för en clown och blir skrämd, ger Leppälä följande instruktioner.

- Ta upp så många signalement som möjligt. Hur rör sig clownen? Om hen kommer med bil, ta upp signalement på bilen. Ring sedan genast 112.

Trenden med att klä ut sig till clown och skrämma andra började i USA i somras och nådde Sverige förra veckan. I Sverige blev en ung man i Halland knivskuren av en okänd person klädd i clownmask förra veckan. I Finland har clowner observerats runt om i landet.

Hanna Terävä som clownen Maja.

Clownen Hanna: Skräm folk på andra sätt

Hanna Terävä förstår inte varför folk vill clownen illa.

Diskussion om artikeln