Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Barn reagerar på barnprogram från sjuttiotalet

Från 2016
Uppdaterad 20.10.2016 13:37.
Barnfamilj tittar på gamla barnprogram
Bildtext Michelle, Filip, Nicholas och Wilfrid gav poäng åt gamla barnprogram
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Hur reagerar dagens barn om de tvingas titta på gamla barnprogram från sjuttio- och åttiotalet? Vi ville ta reda på huruvida den gamla sanningen “allt var bättre förr” stämmer på barnprogram, så vi gjorde ett experiment.

Familjen Söderlund-Kroath i Esbo fick låna en videokamera och tre hemlagade poängskyltar. Den blå peffisen betyder “tummen upp” och den röda “tummen ner”.

Juryn bestod av Michelle (4 år), Filip (7 år), Nicholas (10 år) och Celina (12 år). Pappa Wilfrid och mamma Maria övervakade experimentet.

Så blir ni svampar...

När det var dags att titta på barn-tv fick familjens fyra barn i stället för sina favoritprogram titta på gamla arkiv-”pärlor” som vi grävt fram.

Onsdagsmagasinet 1985

Det nyaste programmet var “Onsdagsmagasinet” som visades på FST 1985. Man kan säga att Onsdagsmagasinet var en föregångare till BUU-klubben. I det här avsnittet ser vi bland annat tygdockorna “Lilla O och Molly” plus en massa barn i Södra svenska församlings musiklekskola som sjunger höstvisor med en tant som har gäll röst.

Titta här hur barnen reagerade på Onsdagsmagasinet från 1985:

Vega dag - video: Barn reagerar på Onsdagsmagasinet från 1985 - Spela upp på Arenan

Kommentarer om Onsdagsmagasinet:
- Den var litet så här tycker jag. (visar tummen åt sidan med röda peffisen)
- Jag tyckte om när de små dockorna gjorde sit-upsen och den där ena inte kunde göra nånting, det var kiva. Och sen när de sjöng “Fågeln flyger…”.
- Jag tyckte inte så mycket om när de gjorde den där solen och “fågeln flyger”. Det tyckte jag inte om.
- Får jag visa några sit-ups?

“Från A till Ö” 1974

Här har vi en riktig klassiker från Sverige från 1974. “Från A till Ö” handlar om Hedvig som flyttar ut i skogen i en husvagn och ugglan Helge som bor på hennes tak. Som namnet säger handlar programmet om att lära sig svåra ord. Och det var inte vilka ord som helst man försökte lära barnen i det vänstervridna barnprogrammet från sjuttiotalet. Eller vad sägs om “demonstration”, “byråkrati”, “allemansrätt” eller “budget”? Programmet sändes 1974 och 1975 och var mycket populärt.

Varje gång Heidvig låtsades att hon förstod ett svårt ord fast hon egentligen inte gjorde det, blev hennes näsa lång. I det här avsnittet talar man om bokstaven “D” och Hedvig måste med lång näsa cykla in till Stockholm för att fråga statsminister Olof Palme vad ordet “demokrati” betyder.

Titta här hur barnen reagerade på Från A till Ö från 1974:

Vega dag - video: Barn reagerar på Från A till Ö från 1974 - Spela upp på Arenan

Kössi Kenguru i rymden 1972

Det äldsta programmet var en finskspråkig animation som heter “Kössi Kenguru avaruudessa” från 1972. I den sju minuter långa animationen ser vi ett äventyr med kengurun Kössi, en mullvad och små gröna gubbar som flyger rymdraket. Och en stor flodhäst. Animeringstekniken 1972 var inte precis i klass med Frozen eller Star Wars och färgerna är sjuttiotalistiskt bleka.

Titta här hur barnen reagerade på Kössi Kenguru avaruudessa från 1972:

Vega dag - video: Barn reagerar på Kössi Kenguru från 1972 - Spela upp på Arenan

Kommentarer om Kössi Kenguru:
- Den där mullvaden var kiva och de tre rymdvarelserna var kivoga.
- Jag tyckte den där hästen var bra.
- Det var en kenguru! ..Aj den, det var en flodhäst.

Pikku Kakkonen 1977

Vi skall inte glömma den finska långköraren Pikku Kakkonen som visats på tv i Finland sedan 1977 på TV2.

Pikku Kakkonens första programvärd hette Pekka Salo och han fick redan efter det första avsnittet ta emot kritik av tittarna för sin Tammerforsiska brytning. Signaturmelodin har varit den samma fram till denna dag och den nuvarande vinjetten (den tredje i ordningen) har hängt med sedan 1983.

I början sändes programmet bara på tisdag, onsdag och torsdag. I det här avsnittet är det dagen före julafton och programvärdarna har både tomteluva och skägg. Riktigt skägg. Farbröderna pratar länge. Sedan visar den skäggige upp tiotals eller hundratals teckningar som barnen skickat in. Han ser litet trött ut.

Efter det blir det gammal John Blund-animation från kalla krigets dagar från DDR och som pricken på i:et läser Lasse Pöysti en godnattsaga. En statisk kameravinkel och en gubbe i brun ylletröja som pratar väldigt länge. Och igen skägg.

Titta här hur barnen reagerade på Pikku Kakkonen från 1977:

Vega dag - video: Barn reagerar på Pikku kakkonen 1977 - Spela upp på Arenan

Kommentarer om Pikku Kakkonen:
- Kasta sand!
- Jag tycker den var helt okej… Det var roligt när han gjorde nån sån där juttu. Något pyssel.
- Hela var dålig. Det var på finska, jag förstod ingenting.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln