Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Det här kan du göra om du möter en hotfull clown

Från 2016
Uppdaterad 19.10.2016 16:01.
En person utklädd till en skrämmnade clown. Gul dräkt, rött hår och förvridet ansikte.
Bildtext Vad skulle du göra om du mötte den här?
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Skräckclownerna har tagit sig ända från USA till Finland och nu går det rykten om att också Jakobstad fått besök av de skrämmande clownerna.

Den senaste tiden har vi fått höra många historier om skrämmande clowner i Sverige, men skräckclownerna finns faktiskt också i Finland. I Åbotrakten ska en person utklädd till clown ha skrämt joggare, i Rovaniemi har två personer med ett bobollsträ skrämt pojkar och i Luvia har en person utklädd till clown stått vid vägen och skrämt bilister. Även i Helsingfors har det gjorts flera observationer av personer utklädda till skrämmande clowner under de senaste dagarna.

Det ryktas också om att clowner smyger omkring i Jakobstad, bland annat i närheten av skolor och i Gamla hamn.

Polisen har inte fått in några anmälningar om personer utklädda clowner, men visst kan det ha hänt ändå tror kriminalkommissarie Ove Storvall på Jakobstadspolisen. Det finns ändå ingen clownhysteri i staden och Ove tror att händelserna förstorats upp via ryktesspridning.

Ta dig bort från platsen

Rykten eller inte. Vad ska jag göra om jag möter en clown som uppträder hotfullt? Ove säger att du alltid ska tänka på din egen säkerhet i första hand. Uppträder någon hotfullt, vare sig det är en person utklädd till clown eller något annat, så ska du försöka ta dig bort från platsen.

- Vill du säga åt personen att det här inte är ett acceptabelt beteende så kan du säga det på avstånd. Du kan också kontakta polisen om du blir riktigt rädd.

Kriminalkommissarie Ove Storvall i Jakobstad
Bildtext Kriminalkommissarie Ove Storvall tycker det är bäst att du avlägsnar dig från den hotfulla situationen. Reta inte upp en person utklädd till clown alltså.
Bild: Yle/ Kjell Vikman

Du kanske blir arg på personen och vill ställa hen mot väggen, men det är inte att föredra.

- Så klart beror det på situationen men det är nog bäst att inte söka efter en konflikt med personen. Man vet inte hur utgången blir i slutändan, säger Ove.

Skrämmer du någon kan det vara ett brott

Du kanske tycker det låter skoj att klä ut sig till clown för att skrämma människor - ett oskyldigt skämt som inte skadar någon på riktigt. Men där måste du nog tänka om. Fastän du inte är ute efter att skada någon så kan du faktiskt göra något olagligt.

- Du måste ta det i beaktande att folk faktiskt kan bli rädda för dig, så då kanske du gör dig skyldig till ett olagligt beteende fastän du inte menar något illa, säger Ove.

I Finlands ordningslag står det nämligen att störande av den allmänna ordningen och äventyrande av säkerhet på allmän plats är förbjudet. Det kan handla om att föra oljud, eller att med hjälp av hotfulla gester och aggressiva rörelser, eller muntligen framförda hotelser göra så att någon annan blir rädd.

Det betyder alltså att ifall du går ut för att skrämma en person, och den personen verkligen blir jätterädd, så uppfyller du kriterierna för en ordningsförseelse.

Bobollsträ kan klassas som farligt föremål

Tar du med dig en kniv eller till exempel ett bobollsträ (som i Rovaniemi) är brottet ännu värre. I ordningslagen finns en bestämmelse som säger att det är förbjudet att på allmän plats inneha föremål och ämnen som lämpar sig för att allvarligt skada någon annan.

- Dit hör inte bobollsträ om man ska fara och spela boboll, men det är väl ganska osannolikt att man mitt i natten i till exempel centrala Jakobstad ska spela boboll, så då kan man tänka sig att man olagligt innehar ett sådant här föremål, säger Ove.

Over säger att ifall vi kombinerar föremålet med att ha maskerat sig till clown så har vi redan eskalerat ganska högt upp på skalan vad gäller brott mot ordningslagen.

Du kan bli straffad

Det minsta straffet du kan få om du gjort brott mot ordningslagen är en anmärkning av polisen. Du kan också bli belagd med en ordningsbot som kan vara mellan 40 och 100 euro. Det kan du få om du till exempel är maskerad och skrämmer någon.

- Men går du omkring med farliga föremål i kombination med att du maskerat dig så rör vi oss så att säga inne på strafforderskalan och då blir det frågan om dagsbot, säger Ove.

Person utklädd till clown, med en clownmask med rött hår och stora utstående blåa ögon.
Bildtext Det kanske känns tufft i början men sedan kommer den där ordningsboten ...
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Blir jag gripen om jag klär ut mig?

Halloween står för dörren och många kanske tycker att en skrämmande clown är en fyndig utstyrsel med tanke på clownhysterin. Men vad gör polisen om de ser en person utklädd till clown?

- Man har rätt att klä sig i vad som helst på allmän plats, det kan vi inte göra något åt, men börjar den maskerade personen skrämma folk är det en annan sak. Om någon faktiskt blir rädd är det beteendet vi måste ingripa i – inte själva klädseln.

Är du utklädd till clown men bara går omkring händer alltså ingenting. Ser polisen dig hota eller skrämma någon så ingriper de.

Allt varierar så klart enligt situation, men i första hand försöker polisen alltid lugna ner en störande person.

- Ifall beteendet stör den allmänna ordningen och säkerheten kan vi uppmana personen att avlägsna sig. Fungerar inte det så kan vi gripa personen och köra denne hem eller till polisens förvaringsutrymmen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln