Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stora utmaningar efter uteblivet EM – ”Landslaget saknar ledare”

Från 2016
Adelina Engman.
Bildtext Adelina Engman och det övriga damlandslaget ska få en ny chefstränare.

Efter tre raka EM missade Finlands damer nästa års turnering. Det här gör det svårt för den inhemska damfotbollen, menar tidigare chefstärnare Michael Käld.

EM-kvalet slutade i ett stort magplask efter att Finland misslyckades mot Portugal. Landslaget tappade en tvåmålsledning och till slut snuvade portugisiskorna Finland på ett avancemang från kvalgruppen.

Michael Käld som lotsade Finland i EM 2005 och 2009 var en sorgsen man efter att EM-deltagandet runnit ut i sanden.

– Det var en tung vecka. Jag satt framför tv:n och led. Jag led med laget, men framförallt för finländsk damfotboll. Att vara med i ett slutspel är ett fönster utåt för ligan, för spelarna och för tränarna. Att inte vara med stänger vissa fönster.

Michael Käld.
Bildtext Michael Käld lotsade damlandslaget i två EM-turneringar.
Bild: Juha Tamminen

Med det här syftar Käld på ligaspelarnas chanser att göra sig attraktiva för utländska klubbar.

– Det är ett ganska långt steg att komma hit från Norge, Danmark, Holland eller Tyskland för att se en match i damligan. Det som man följer med är landslaget och deras framgångar.

Saknar ledare

Under Kälds tid vid rodret hade han spelare som Laura Österberg Kalmari och Anne Mäkinen som var stora stjärnor och ledare. I det lag som Andrée Jeglertz hade till sitt förfogande saknades liknande profiler.

– Mot Portugal började bollen bränna. Passningsspelet fungerade inte och spelarna gjorde fatala misstag. Jag tycker att laget saknar några extremt starka ledare. Och det är sådant man behöver när det går lite tyngre. Någon som säger ”kom igen flickor, nu tar vi och skärper oss”. Det kan inte komma från bänken, det måste komma från laget själv, menar Käld.

Marianne Miettinen som är chefstränare för damernas U19-landslag håller med, men tror och hoppas att de nya ledarna ännu kommer att kliva fram.

– Om vi jämför med det laget som Mikael Käld hade så fanns där stora stjärnor. Nu är där egentligen bara Tinja-Riikka Korpela som har den statusen. Just nu har vi ett ganska ungt lag. Där finns spelare som är på väg, till exempel Emmi Alanen. Men de är inte där ännu, vi måste ge dem tid, säger Miettinen.

Marianne Miettinen.
Bildtext Marianne Miettinen.
Bild: imago/GEPA pictures/ All Over Press

Men det handlar inte enbart om att Finland skulle sakna profilspelare. Både Käld och Miettinen påminner om att flera länder tagit stora kliv framåt.

– Damfotbollens konkurrens har blivit jättetuff under de senaste åren. Många stora fotbollsländer har börjat satsa alltmer också på damfotbollen, säger Miettinen.

– Vi måste komma ihåg att även om vi gör ett bra arbete i Finland så gör de andra länderna det också. Under den senaste tiden har vi sett hur lag som Portugal och Spanien har kört förbi Finland, anser Käld.

Situationen är bra inom juniorfotbollen, men vad händer efter det?

Andrée Jeglertz som tog över efter Mikael Käld år 2010 har haft ett stort ansvar också i att utveckla juniorfotbollen, och där har han gjort ett bra arbete. Men då det kommer till A-landslagets resultat så är den avgörande frågan vad som händer då de unga spelarna ska ta klivet upp till en högre nivå.

– Spelarutvecklingen producerar hela tiden bra spelare. Vi har det ganska bra i Finland för 16-19-åringar, men utmaningen är vad som händer efter gymnasiet då de ska bli proffsspelare och ska flytta utomlands. Där måste vi satsa så att verksamheten stöder dem också då de är 19-23 år, tycker Miettinen.

Käld håller med om att läget är bra inom juniorfotbollen. Nu är det dags att rikta större fokus på landslaget.

– Jag tror att den som tar över efter Jeglertz till 80% ska jobba med att coacha A-landslaget, rekrytera spelare dit, ge personliga råd och fokusera på deras utveckling och hjälpa dem att komma till starka föreningar utomlands. Det är via det som de utvecklas.

Ny tränare tar över

Jeglertz kontrakt tar slut vid årsskiftet och svensken kommer inte att fortsätta som landslagstränare. Ett nytt namn ska presenteras, sannolikt under hösten.

Andrée Jeglertz kunde bara riva sig i håret.
Bildtext Andrée Jeglertz sista tid som landslagstränare gick inte som planerat.
Bild: IBL Sweden/All Over Press

Miettinen själv skulle säkert vara ett av alternativen men hon vill fortsätta med juniorlandslagen. Någon brist på andra kandidater menar hon ändå att det inte finns.

– Det finns säker många som är väldigt kompetenta. Men det handlar inte bara om vem som är mest kompetent. Det handlar mycket om vem som passar bäst för jobbet just nu. Vi behöver någon som kan ge lite nya tankar och som kommer lite utanför den här verksamheten som vi har haft. Andrée var ju med i många år, någon annan kan säkert ge lite ny energi.

Käld menar att en av nycklarna är att skapa balans inom laget.

– Det måste vara en person som kan ta hand om sina spelare. Att vara tränare i damlandslaget handlar mera om att få harmoni i laget, stötta spelarna och få gruppen att trivas tillsammans. Under min tid tycker jag att det var vår styrka. Vi spelade med ett leende på läpparna och inte så att skon klämde.

Det finns också ett annat område där Käld tycker att det var bättre förr. Ända sedan 90-talet deltog damlandslaget i träningsturneringen Algarve Cup, men från och med 2012 har man valt att spela Cyprus Cup istället.

– Under min tid spelade vi alla år i Algarve Cup. Tidpunkten i mars var dålig men vi fick spela mot motstånd av världsklass och det är vad spelarna behöver. Även om vi fick på nöten, vi förlorade med 0–4 och 0–5, men vi stirrade inte oss blinda på resultaten. Spelarna fick det bekräftat att toppspelarna i världen ligger på en viss nivå, och det här är vad som krävs för att nå toppen.

– Att spela i Cyprus Cup mot till exempel Rumänien är inte en likadan mätare. Okej, vi kan vinna någon match och det gör bra för självförtroendet. Men vad söker vi i mars? Söker vi självförtroende eller söker vi den nivån som vi ska komma upp till? Min åsikt är att man borde ha hållit fast vid Algarve Cup med alla händer.

Diskussion om artikeln