Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den amerikanska presidentvalsshowen når Las Vegas

Från 2016
Uppdaterad 19.10.2016 23:33.
Programmet är inte längre tillgängligt
Presidentvalet i USA 2016: Tredje debatten - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Natten till torsdag drabbar de amerikanska presidentkandidaterna samman i en sista – och på många sätt avgörande – tv-debatt. Följ den direkt i TV1 och på Yle Arenan med start klockan 3.57 på torsdagsmorgonen.

Båda kandidaterna är historisk impopulära när de går in i den sista direktsända tv-debatten. Och båda har också fått inta försvarspositioner de senaste veckorna.

Demokraternas Hillary Clinton lär få svara på frågor om de mejl som Wikileaks har fortsatt att offentliggöra de senaste dagarna. De hackade meddelandena sägs komma från Clintons kampanjchef John Podesta, och bland dokumenten finns också tal som Clinton ska ha hållit vid storbanken Goldman Sachs. Clintons kampanj har varken bekräftat eller förnekat att mejlen är äkta.

För Donald Trumps del har det mesta handlat om anklagelserna om sexuella trakasserier. Trump har slagit tillbaka bland annat genom att insistera att valet är riggat till Hillary Clintons favör. Det här fick Barack Obama att läxa upp Trump, och uppmana honom att sluta skylla i från sig.

Trump har också sagt att Hillary Clinton borde drogtestas inför den tredje valdebatten.

Trump behöver mirakel

Hur Donald Trump går in i den tredje debatten är intressant också med tanke på den uppförsbacke han jobbar i, en uppförsbacke som bara har blivit brantare i takt med att fler och fler kvinnor har trätt fram med anklagelser om sexuella trakasserier.

Hillary Clinton och Donald Trump i den andra presidentvalsdebatten.
Bild: EPA/RICK T. WILKING

Med tre veckor till val har Hillary Clinton ett stort försprång. Real Clear Politics som sammanställer de senaste opinionsmätningarna ger Clinton ett väljarstöd på 49,1 procent mot Trumps 41,9.

Enligt Real Clear Politics väljs Clinton till president med 84 procents sannolikhet, mot 16 procents sannolikhet för Trump.

Fivethirtyeights prognos är ännu dystrare läsning för Trump. Enligt den blir Clinton president med 87,4 procents sannolikhet, medan Trumps chans är 12,6 procent.

Vad gör debattvärden?

Inför den tredje valdebatten har båda lägren ändå indikerat att de hellre vill tala politik och sakfrågor än skandaler, och då hänger mycket på debattvärden.

Den här gången är det USA:s populäraste nyhetskanal, konservativa Fox News, som står för värdskapet. Det är den politiska veteranreportern, 69-åriga Chris Wallace, som ska leda den 90 minuter långa debatten alldeles ensam.

Wallace väntas gå hårt åt bägge kandidaterna, och The Washington Post beskriver honom som både tuff och enträgen.

Wallace har redan offentliggjort debattämnena. Debatten är uppdelad i 15 minuters segment med olika teman, från ekonomi och invandring till utrikesfrågor och lämplighet till att fungera som president.

Show, Las Vegas style?

De tidigare presidentvalsdebatterna har lockat tiotals miljoner tittare. Den första debatten i slutet av september hade en rekordpublik: 84 miljoner amerikaner följde debatten i tv. 66,5 miljoner såg den andra debatten för tio dagar sedan.

Hillary Clinton och Donald Trump i den andra presidentvalsdebatten.
Bildtext Hillary Clinton och Donald Trump under den andra presidentvalsdebatten.
Bild: EPA/RICK T. WILKING

Med tanke på att debatterna har blivit sådana shower är skådeplatsen för den sista tv-debatten passande: Las Vegas, och närmare bestämt University of Nevada.

Både staden och universitetet hoppas att debatten ska ge dem bra publicitet. Myndigheterna i Las Vegas har satsat fyra miljoner dollar på debatten, men räknar med att publiciteten ska ge 50 miljoner i gengäld.

University of Nevada har satsat lika mycket, fyra miljoner dollar, i förhoppningen att debatten ska leda till att studerande får upp ögonen för universitetet.

Den bästa publiciteten för amerikanska universitet brukar vara framgångar inom universitetsidrotten. University of Nevada hoppas att bataljen mellan presidentkandidaterna ska ge samma lyft.

Du kan följa debatten i TV1 och på Yle Arenan, med start klockan 3.57 på torsdagsmorgonen, och på nytt i TV1 på torsdag klockan 12.10.

Svenska Yle gör en storsatsning under själva valnatten den 9 november. När rösträkningen pågår rapporterar vi live på svenska.yle.fi med start vid midnatt. Vi kommer också att analysera och diskutera valresultatet direkt med gäster både i USA och i Helsingfors i en valstudio med start kl. 02.45. Följ med vår valstudio på Arenan, i Yle Fem och Yle Vega på valdagen!

Diskussion om artikeln