Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Här krossar Ed, 85 år, världsrekordet i maraton – löpte i mål på under fyra timmar

Från 2016
Ed Whitlock löper.
Bildtext Ed Whitlock, här 72 år gammal, löpte ett maraton på under tre timmar år 2003.
Bild: ?? www.splashnews.com/ All Over Press

Han trodde att det skulle bli en ”total katastrof” – men det blev ett nytt världsrekord. Kanadensaren Ed Whitlock är 85 år gammal, men fortfarande mer uthållig än de flesta.

Skulle du klå en 85-åring i ett maraton?

Om 85-åringen som står för motståndet är Ed Whitlock är svaret inte så givet. Whitlock förbättrade på söndag världsrekordet i åldersklassen 85–90 med nästan 40 minuter, enligt Runner’s World.

Han löpte i mål i Toronto på den fantastiska tiden 3 timmar, 56 minuter och 33 sekunder. Det betyder 5 minuter och 36 sekunder per kilometer – eller 2 145 meter i 20 Coopers test på raken.

Det tidigare världsrekordet var på 4 timmar, 34 minuter och 55 sekunder.

Videoklippet på Facebook.

Oroade sig över tiden

Trots supertiden var Whitlock väldigt missnöjd med sig själv halvvägs in i loppet på 42 195 meter.

– Jag var inte alls glad efter 25 kilometer, jag trodde det skulle bli en total katastrof, säger Whitlock i klippet på Olympic Channels Facebooksida.

Han berättar mer om insatsen i ett klipp på BBC:s webbplats.

– Jag trodde att jag skulle tappa tempo så mycket att tiden skulle bli över fyra timmar. Jag var ganska lättad då jag närmade mig mållinjen och insåg att jag hade en chans.

Redan tidigare i rekordböckerna

Det är inte första gången som Whitlock imponerar i mogen ålder. För 13 år sedan blev Whitlock den första över 70 år gamla mannen att löpa ett maraton på under tre timmar.

Diskussion om artikeln