Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Enighet om en ny färdplan för fred i Ukraina

Från 2016
Uppdaterad 20.10.2016 07:14.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel var värd för toppmötet med presidenterna från Ukraina, Ryssland och Frankrike
Bildtext Tysklands förbundskansler Angela Merkel var värd för toppmötet med presidenterna från Ukraina, Ryssland och Frankrike
Bild: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV /

Ukraina, Ryssland, Tyskland och Frankrike har kommit överens om en ny färdplan för att förverkliga fredsavtalet i Ukraina.

Ländernas ledare ska redan nästan månad lägga fram en ny färdplan för Minskavtalet.

- Denna vägkarta bör garantera att Minskavtalet förverkligas, sade Ukrainas president Petro Porosjenko efter det fem timmar långa toppmötet i Berlin igår kväll.

Porosjenko sade att toppmötet kom överens om att rebeller och regeringsstyrkor retirerar vid fyra frontavsnitt i östra Ukraina.

OSSE:s observatörer ska också få större möjligheter att utför sitt jobb.

- Dessutom ska OSSE:s observatörer få rätt att bära vapen och de ska få utföra sitt arbete utan hinder, tillade Porosjenko.

Bräcklig vapenvila

Fredsavtalet i Vitrysslands huvudstad Minsk slöts i februari år 2015. Överenskommelsen banade väg för en vapenvila mellan regeringen och rebeller i östra Ukraina.

Parterna kom också överens om politiska, ekonomiska och sociala åtgärder för att få slut på kriget som bröt ut år 2014, men lite har förverkligats.

Bägge parter lovade bland annat att dra tillbaka tyngre vapen som missiler och grovt artilleri och att frige krigsfångar.

Minskavtalets uppmaning till vapenvila har inte följts, men de häftiga striderna har trappats ner.

Toppmötet i Berlin var det första som de så kallade Normandie-länderna har hållit på ett år för att utvärdera hur Minskavtalet har förverkligats.

Diskussion om artikeln