Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Eldupphöret inleddes i Jemen

Från 2016
Uppdaterad 20.10.2016 06:48.
Gamla staden i huvudstaden Sanaa var livlig på onsdag eftermiddag, några timmar innan eldupphöret inleddes
Bildtext Gamla staden i huvudstaden Sanaa var livlig på onsdag eftermiddag, några timmar innan eldupphöret inleddes
Bild: EPA/YAHYA ARHAB

De krigförande parterna i Jemen har inlett ett 72 timmar långt eldupphör.

Det här är redan det sjätte försöket att få till stånd eldupphör mellan huthirebeller och regeringsstyrkor som stöds av en rad arabländer med Saudiarabien i spetsen.

Rebellerna lovar att följa avtalet om eldupphör exakt lika länge som fienden. Den saudiledda militärkoalitionen lovar också att följa avtalet av humanitära skäl.

Handelsembargot som övervakas av krigsfartyg utanför Jemens kust är fortfarande i kraft för att förhindra vapeleveranser till rebellerna, säger koalitionen i ett uttalande.

Eldstrider förekom åtminstone i staden Taez några timmar efter midnatt då eldupphöret trädde i kraft.

FN drev igenom avtalet

Förenta Nationerna och biståndsorganisationer hoppas att avtalet håller så att man kan leverera mat till miljoner lidande människor.

FN hoppas särskilt att man kan bistå civila i områden som det i vanliga fall är svårt att nå.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO behöver minst 1,3 miljoner undernärda barn akut hjälp. Dessutom har en koleraepidemi brutit ut i det krigshärjade landet.

Nästan 6.900 människor har dödats och mer än 35.000 har skadats i inbördeskriget sedan mars i fjol. Omkring tre miljoner människor har tvingats fly från sina hem.

Sjätte försöket

EU:s utrikespolitiska chef Federica Mogherini säger att eldupphöret borde vara första steget mot nya FN-ledda fredsförhandlingar.

- Eldupphöret bör respekteras av alla parter och det borde förlängas för att skapa nödvändiga förhållanden för sådana samtal, säger Mogherini.

Det senaste, femte försöket att åstadkomma eldupphör i april misslyckades samtidigt som FN-ledda fredsförhandlingar i Kuwait kollapsade.

Bägger parter anklagade varandra för misslyckandet och striderna trappades upp igen.

Det internationella trycket på de krigförande har ökat, särskilt efter att 140 människor dödades och över 500 skadades nyligen i en flygattack mot ett begravningsfölje i den rebellkontrollerade huvudstaden Sanaa.

- Jag är faktiskt mer optimistisk eftersom omständigheterna nu är helt olika än vid tidigare eldupphör, säger forskaren Mustafa Alani .

Diskussion om artikeln