Hoppa till huvudinnehåll

X3M

En finlandssvensk Jodel lönar sig inte

Från 2016
Tjej som tittar på en smarttelefon och skrattar.
Bildtext Visst skulle det vara himla kul med en finlandssvensk community, men vem skulle betala för appen?
Bild: All Over Press

Många är rädda för att appen Jodel ska bli finskspråkig. Men varför utvecklar ingen en finlandssvensk motsvarighet?

Marknadsföringen för Jodel har dragit igång vid finskspråkiga högskolor och appen får nu allt fler finska inlägg.

Apputvecklaren Erik Back är inte överraskad över att man satsar på den finska publiken.

- Förra hösten var Jodel jättepopulärt, åtminstone vid Åbo akademi där jag själv går, och jag tror inte de marknadsförde sig speciellt mycket. Nu när de börjat göra det så vill de nå så många som möjligt och de finskspråkiga konsumenterna är ju många fler, säger han.

Erik Back.
Bildtext Erik Back har bland annat utvecklat en app som förmedlar snuttjobb till unga.
Bild: Privat

Erik tycker att Jodel tappat en del av sin charm och i alla fall i Åbo har användningen av appen minskat.

- Tidigare var det en finlandssvensk grej men eftersom allt fler finskspråkiga inlägg nu dyker upp så kanske de svenskspråkiga tappar intresset, säger han.

En språkstrid

I huvudstadsregionen pågår en sorts språkstrid där de svenskspråkiga ivrigt försöker rösta ner de finska inläggen. Jodels grundare säger själv att mångfald alltid varit en del av appen och att de inte har någon plan på att skydda den lilla finlandssvenska användarskaran.

- Jag förstår vad han menar, men det är kanske svårt i ett land som Finland att kunna få in både det svenska och finska språket, speciellt med tanke på hur plattformen är uppbyggd, säger Erik.

Ett språk kommer i slutändan att vinna över det andra och i det här fallet blir det antagligen finska eftersom det finns så många fler potentiella användare.

En finlandssvensk version?

Att appen skulle bli stor i Svenskfinland var knappast något som Jodels grundare hade planerat. Den spred sig från Sverige och blev väldigt populär. Erik tror att man nu valt att fokusera mera på Finland eftersom man märkt att det verkar vara ett land där en sådan här app uppskattas.

Eftersom appen helt klar har en stor finlandssvensk användarskara – varför gör då ingen en ny finlandssvensk version?

- Jag tror nog det är helt möjligt att skapa en, men frågan är om någon vill göra en app som bara har några hundratusen användare? Jodel kan bli hur stort som helst eftersom det inte är gjort för en viss grupp, säger Erik.

Men det kulturella värdet då, att göra något för en minoritet, räknas inte det?

- Vill man göra en kulturell app så är den finansiella delen ändå väldigt viktig. Man måste fundera ut hur man gör pengar på den.

Fonderna hjälper alltid?

Vi tänker kanske lite lättvindigt att allt fixar sig med hjälp av de finlandssvenska fonderna, men i verkligheten är det inte riktigt så.

- På papper låter kanske allt bra, men i verkligheten är det mycket svårare. Det går aldrig så som man planerat. Till exempel går det nästan alltid mer pengar än planerat, säger Erik.

Det kan handla om att appen inte fungerar som den ska eller att en testgrupp hittar något som inte stämmer och så vidare. Då tar det längre tid innan appen är klar, och tid är som vi alla vet, pengar.

Svårt att hitta investerare

En finlandssvensk investering är inte den bästa, men det finns ju nästan alltid människor som tror på små företag, så kanske det finns finansiärer i Svenskfinland som vågar satsa på en finlandssvensk community? Erik är skeptisk.

- Om jag skulle ha pengar tror jag inte att jag skulle investera i en app som är gjord bara för finlandssvenskar.

Det här krävs för en app

Nu hoppas vi att någon ska bli inspirerad till att gå mot strömmen. Våga göra något där du (nästan helt säkert) kommer att förlora pengar. Eller åtminstone inte vinna något. Våga starta en finlandssvensk diskussionsapp!

Vad krävs då av dig? Jo, du måste omge dig med människor som brinner för idén, och idén ska dessutom ska vara bra.

- Det kommer att komma problem emot och då måste man vara motiverad för att orka gå vidare, förklarar Erik.

Du måste också ha tid, pengar och ett bra gäng runt omkring dig – helst erfarna personer med kunskap.

Hur mycket pengar du behöver beror väldigt mycket på din livssituation. Har du kompisar som studerar kodning kanske det inte blir så dyrt men om du anställer en proffskodare kostar det tusentals euro.

Måste hålla sig kvar bland användarna

Att grunda en finlandssvensk app verkar alltså ändå ganska enkelt. Det stora problemet ligger i att hålla sig kvar och vara aktuell för användarna, vårt intresse för appar i dag är nämligen ganska kort.

- Det finns så otroligt många appar nu. När till exempel Angry birds kom ut som spel så fanns det inte så många appar och det var antagligen en av orsakerna till att det blev så populärt. Nu kommer det ut hundratals nya appar varje dag.

Vi har helt enkelt för många alternativ för att vara så där apptrogna som vi var förr. Nyckeln till framgång är att hela tiden utveckla appen och utveckla den på ett sätt som gör att användarna vill komma tillbaka.

- Det viktigaste är inte att få människor att ladda ner appen, utan att få dem att komma tillbaka och hållas där, säger Erik.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln