Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingforspolisen: Pajaseri kan ses som brott

Från 2016
Uppdaterad 20.10.2016 17:59.
Skrämmande clownmask i närbild.
Bildtext Polisen uppmanar folk att ringa 112 om man blir skrämd av en clown.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press/Carlos Tischler

Det kan vara brottsligt att klä sig till en clown och med flit skrämma folk på stan. Det här skriver Helsingforspolisen i ett pressmeddelande.

Clownobservationer har enligt polisen gjorts på onsdag kväll i Ärvings i östra Helsingfors samt på Backasgatan. På tisdag kväll skrämdes barn av en grupp clowner och grisar som bar på bobollsträn i Tusby.

I Finland är det förbjudet att störa den allmänna ordningen. Dessutom får man inte riskera säkerheten på offentliga platser.

― Heikki Sandberg, kriminalkommissarie vid Helsingforspolisen

Polisen menar att det kan ses som ett brott att skrämma folk i clownkostym.

- I Finland är det förbjudet att störa den allmänna ordningen. Dessutom får man inte riskera säkerheten på offentliga platser genom att göra hotfulla gester, attackerande rörelser eller verbala hot, påminner kriminalkommissarie Heikki Sandberg vid helsingforspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen uppmanar folk att ringa 112 om man blir skrämd av en clown.

Oroväckande då clownen bär på föremål

Tusbyfallet är speciellt tråkigt, menar Sandberg, då vittnen såg clownerna bära på bobollsträn och en motorsåg. De vittnen som Yle Huvudstadsregionen har talat med berättar att de sett clowner med käppar och bobollsträn i Helsingfors.

- Det är olagligt att på offentliga platser bära på föremål som kan skada andra. Eggvapen, söndrat glas, kedjor, kablar och bobollsträn räknas bland annat till sådana här föremål, skriver Sandberg.

Ifall gärningsmännen är under 18 år gamla kommer polisen att meddela till barnskyddsmyndigheterna och föräldrarna. Polisen uppmanar föräldrar att ta saken upp till diskussionen redan nu.

På grund av det rådande läget kring dessa clownmasker tog vi redan under helgen handling för att ta bort all exponering av clownprodukter från våra butiker och på webben, inklusive sociala medier.

― Fredrik Åslund, presskontakt vid Teknikmagasinet

"Clowndräkterna ska bort från all exponering"

Fenomenet har fått många butiksägare att reagera. Teknikmagasinets presskontakt Fredrik Åslund säger att man nu valt att gömma undan clowndräkterna.

- På grund av det rådande läget kring dessa clownmasker tog vi redan under helgen handling för att ta bort all exponering av clownprodukter från våra butiker och på webben, inklusive sociala medier. Det är ett första steg vi tar efter att ha lyssnat på våra kunder, och vi fortsätter att bevaka situationen mycket noga. Då vi är en stor butikskedja med många butiker i flera länder kan arbetet med att få bort alla clownprodukter i vissa fall (som med butiken i Helsingfors) hasa efter lite men även dessa ska alltså bort från allmän exponering, skriver Åslund i ett e-post.

Fenomenet kommer ursprungligen från USA och har nu strandat i Europa och Finland.

RÄTTELSE 20.10.2016 17:58: Tidigare stod det felaktigt att det finns inga observationer av clowner med föremål i Helsingfors. Meningen är nu rättad.

Diskussion om artikeln