Hoppa till huvudinnehåll

X3M

En gång alkoholist alltid alkoholist?

Från 2016
Uppdaterad 23.10.2016 15:05.
En person som häller vin i ett vinglas. Utomhus på en gräsmatta.
Bildtext Ett vinglas ute i det gröna kanske lockar, men klarar en person med alkoholproblem av att hålla sig till endast ett glas?
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Kan en alkoholist dricka med måtta? Det tror Linda Mokko. Kanske.

De flesta vårdmetoder för alkoholister går ut på att man helt ska sluta dricka. En metod som utvecklats i Finland försöker testa en annan väg, nämligen att alkoholisten i framtiden ska kunna dricka med måtta. Men kan det verkligen fungera?

- Jag tror att man kan vara beroende av alkohol tidvis, utan att vara alkoholist, säger Linda Mokko som själv haft problem med alkohol.

Linda tror att en alkoholist kan komma över sitt beroende och alltså dricka normalt igen.

- Det är intressant att vi i samhället säger att alla alkoholister fortsätter att vara alkoholister livet ut, trots att de inte druckit på tio år. Jag vet inte hur mycket det där stämmer, säger hon.

Vill vara ärlig

Innan Linda går iväg till Yle för den här intervjun säger hon till sig själv att hon ska vara ärlig. Annars är det ingen vits att prata om något så här stort och viktigt resonerar hon. Hon har också tidigare pratat öppet om sin alkoholism och sin bipolära sjukdom.

- Just nu dricker jag när jag vill, men jag känner inte att jag alltid måste dricka när tillfälle ges. Jag pratar mycket om det med min man så att han vet vad jag tänker och känner och så för jag dagbok över hur mycket jag dricker.

Skulle inte Linda hålla så bra koll på sitt alkoholintag som hon nu gör, skulle det lätt kunna gå illa tror hon. Samtidigt vill hon inte ge upp alkoholen eftersom den ger henne stor tillfredsställelse.

Var ligger egentligen problemet?

För Linda kom vändpunkten år 2011 när hon vaknade naken på en soffa hos sitt ex. Hon kom inte ihåg hur hon hamnat där, men visste att hon absolut inte borde vara där. Efter det här påbörjade hon sin resa till att bli nykter. Hon var nykter i två år och livet gick ganska bra, men efter en lång arbetsperiod med mycket stress fick hon en psykos. Efter det visste hon inte riktigt vad det var som gjorde att hon mådde dåligt: Alkoholismen eller bipoläriteten?

Linda Mokko.
Bildtext Linda Mokko vet inte om det är alkoholism eller bipolär sjukdom som är problemet.
Bild: Privat

Efter psykosen var hon nykter i ytterligare några år men efter en tid började hon ändå fundera över sin alkoholism– kanske det inte är så att hon är alkoholist egentligen?

- Samtidigt tänkte jag också att vad skulle en alkoholist göra? Jo, den skulle säkert försöka hitta ett sätt att komma ut ur det här för att få dricka igen. Då är en psykisk sjukdom genialt, säger hon.

Linda berättar att hon kan vara en alkoholist med bipolär sjukdom, men också en person med bipolär sjukdom och alkoholproblem.

Så hur mycket är din psykiska sjukdom en ursäkt för att få dricka?

- Det är det jag inte kan veta, och det är det som gör det svårt, säger Linda.

Linda dricker alltså emellanåt och för det mesta går det bra, men ibland går det överstyr. Då sitter hon uppe halva natten och skriver till gamla vänner på Facebook. Det är något hon skäms väldigt mycket över.

- Förr hörde det till min personlighet att jag röjde runt, men nu känns det nästan oacceptabelt, säger hon.

Tråkigt att vara nykter

Målet för de flesta alkoholister är antagligen att kunna leva ett nyktert liv. Men Linda vet inte om hon vill bli helt nykter. Mest beror det på andra människor och det drama hon förorsakar när hon är full.

- En del av mig tycker att de där fyra åren jag var nykter var helt jättetråkiga, medan en annan del tycker det var häftigt eftersom jag fick bättre självförtroende.

Det var fantastiskt, men en del av mig tyckte det var dödstråkigt.

Linda säger att det var fantastiskt att följa med olika saker som hände under tiden hon lärde sig att leva nykter i världen men att det ändå var något som inte stämde.

- Det var fantastiskt, men någon del av mig tyckte det var dödstråkigt. Jag var inte riktigt mig själv.

Linda vill ha båda delarna. Hon vill vara nykter men ändå kunna dricka lite grann. Det hon mest vill slippa är de där kvällarna när hon druckit för mycket och loggar in på sociala medier och skriver meddelanden till en massa gamla vänner. Målet är att kunna dricka med måtta.

- Jag vet att jag kan, men jag vet inte om det lyckas alla gånger. Det är lite som rysk roulette. De flesta gångerna så lyckas det, men så är det den där ena gången när jag får för mig att fortsätta dricka.

Trött på att vara den psykotiska

Linda berättar att det känns viktigt att prata om sin sjukdom när hon är inne i den, men när hon tagit avstånd håller hon sig gärna därifrån eftersom hon inte vill ta upp allt till ytan igen.

- Ibland blir jag trött på att vara den där psykotiska, för det är ju inte det enda jag är. Och ibland känner jag av stigma och saker som folk lägger till men som inte tillhör mig. Saker som inte är jag, och det känns jobbigt.

Linda säger att det är den bipolära sidan av henne som folk har mer svårigheter med att förstå. Det är också den sidan som är jobbigare för henne själv, den sidan hon har mer problem med att acceptera.

- Bipolär är mer obekant för folk. De känner inte till det och det är opålitligt, och det är det som sårar mig mest, att folk tror att de inte kan lita på mig.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln