”Inte helt idiotiskt” – stora förändringar föreslås i friidrottens mångkamper
Hur låter det med en jaktstart på den avslutande löpsträckan? Eller kanske åttakamp för såväl damer som herrar. Inte särskilt bra, säger Sibbo Vargarnas tiokampskanon om de planerade mångkampsreformerna.
Det var i helgen som förändringar i mångkampen diskuterades under det europeiska friidrottsförbundets (EAA) möte på Madeira.
Ett förslag som på riktigt verkar vara på väg att genomföras är att göra om 800 meter (damer) och 1500 meter (herrar).
I dagsläget startar alla samtidigt på den avslutande sträckan, men i framtiden kan man ta i bruk en jaktstart där ledaren startar först, tvåan som andra och så vidare.
Med denna modell skulle idrottaren som korsar mållinjen som etta även vara slutlig vinnare. I nuvarande form räknas poängen efter målgången och publiken har svårare att följa med vem som egentligen leder.
– Det här skulle vara en publikvänligare variant, och bara det är tekniskt genomförbart tror jag att man förflyttar sig över till den här modellen, säger EAA:s styrelsemedlem Antti Pihlakoski till Yle Urheilu.
IF Sibbo Vargarnas tiokampare Otto Ylöstalo är kluven.
– Det har ju varit snack om att göra grenen lite mera intressant och publikvänlig och på det här sättet skulle det ju åtminstone vara lätt att se vem som vunnit, säger Ylöstalo till Yle Sporten.
”Inte helt idiotiskt”
Han är ändå inte odelat positiv. Ylöstalo menar att idrottare som är starka på 1500 meter kunde gynnas i och med att draghjälpsfördelen delvis försvinner. Även den taktiska biten skulle lida, vilket Ylöstalo inte gillar.
– Jag tycker kanske inte det är nödvändigt att fara och peta på tiokampen, det är ju ändå den heligaste grenen inom friidrotten, skrattar Ylöstalo.
– Men en helt intressant idé, helt idiotisk är den väl inte. Jag har hört många värre grejer.
Gillar inte åttakamp
Ett förslag som allmänt mött skepticism i mångkampskretsar är "åttakampen". EAA diskuterade nämligen även att både damerna och herrarna skulle gå över till åtta grenar istället för nuvarande sju respektive tio.
Grenarna skulle vara höjd, längd, kula, spjut, 100/110 meter häck samt 100, 400 och 1500 meter. För herrarna försvinner stav och diskus, medan damerna får en sprintsträcka till.
– Just stav och diskus hör ju till de svåraste grenarna där man kan kompensera om man inte är jättesnabb. Man skulle komma lite för lätt undan så här, anser Ylöstalo.
Reformförslagen är inte ännu officiella och både det europeiska och internationella friidrottsförbundet måste godkänna dem innan de kan genomföras.
Mellanår kan vänta
Otto Ylöstalo rehabiliterar sig som bäst efter sommarens operation. 25-åringens högra vrist opererades en vecka efter Kalevaspelen där han slutade sexa efter FM-bronsen de två säsongerna innan.
– Man skulle tro att den bästa träningssäsongen skulle ge de bästa resultaten men det gick precis tvärtom, beskriver Ylöstalo sin misslyckade sommar. Till råga på allt gick jag ännu och skadade vristen på nytt före Kalevaspelen.
– Det här är en operation jag egentligen borde gjort redan för fem år sen då jag ursprungligen bröt vristen. Då kanske jag inte haft så mycket bekymmer de senaste åren. Men bättre sent än aldrig.
Ylöstalo borde enligt nuvarande tidtabell kunna återvända till full träning i februari. Nästa säsong kan ändå bli ett mellanår från tiokampen.
– Jag kanske kör bara andra grenar, tiokamp är ändå så pass påfrestande och kräver förberedelser jag inte klarar av att göra nu. Det kan också vara bra för huvudet att inte hela tiden ha tio grenar att fokusera på.