Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mikael Forssell: Guldmiss ett totalt misslyckande

Från 2016
Mikael Forssell spelar, HJK 2016.
Bildtext Mikael Forssell har haft en jobbig säsong.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

Två raka säsonger utan guld är inte godkänt för en klubb som HJK. Det inser även Mikael Forssell som vet att situationen inför den kittlande sista fotbollsligaomgången inte är optimal.

Läget inför den avslutande fotbollsligaomgången kunde knappast vara mer spännande. IFK Mariehamn toppar tabellen med 58 poäng, HJK ligger tvåa med 57 och SJK trea med 56.

I den sista omgången gästas IFK av tabellfemman Ilves på Åland, medan HJK och SJK sinsemellan drabbar samman i Helsingfors.

– Det här är ingen kärnfysik, alla kan serietabellen utantill och vet alla möjliga utgångar, säger HJK-tränaren Mika Lehkosuo i Yle Urheilus intervju.

Thomas Dähne, HJK, 2016.
Bildtext Förstamålvakten Thomas Dähne är troligen tillbaka mellan HJK:s stolpar på söndag.
Bild: All Over Press

En av de utgångarna är att HJK för andra året på raken blir utan guld. Förra säsongen kom Helsingforslaget – efter sex raka mästerskap – på tredje plats bakom SJK och RoPS.

En ny guldmiss skulle vara en enorm besvikelse, medger Mikael Forssell.

– Väldigt stor, visst skulle det på alla sätt vara ett totalt misslyckande. Onödigt att försöka försköna verkligheten, säger han.

– För ligan och publiken är det här helt fantastiskt, men för oss är det inte direkt idealt att det kanske inte räcker med att vi vinner vår match. Men hej, sånt är livet.

”Fotboll inte en anfallsidrott”

Den regerande mästaren SJK slog redan HJK i cupfinalen och säkrade därmed en plats i Europa nästa säsong. Tränaren Simo Valakari medger inte att han känner någon press inför Helsingforsresan.

– Stämningen är väldigt lugn, vi har en trygghet tack vare cupsegern, vi går ut för att njuta. Om IFK klarar av att vinna lyfter vi på hatten åt dom, det enda vi kan göra är att gå ut och vinna vår egen match.

SJK har åtta raka ligamatcher utan förlust i bagaget och Seinäjokilaget krossade senast jumbon PK-35 med 5–0. HJK spelade i sin tur en fin andra halvlek i 3–1-segern över Ilves.

Simo Valakari firar cupguldet, 2016.
Bildtext Simo Valakari fick redan fira cuptiteln i sommar.
Bild: All Over Press

Trots att både HJK och SJK sannolikt behöver en seger lovar Mika Lehkosuo inte någon anfallsfest på söndag.

– Fotboll är inte en anfallsidrott, fotboll är en balansidrott. Man måste anfalla farligt men också försvara bra – de här två sakerna hör ihop. Den ena finns inte utan den andra, konstaterar HJK-lotsen.

– Båda lagen inser att vi måste vinna, men vi måste hålla balansen. Vi förbereder oss helt som normalt, det lönar sig inte att stressa för mycket.

Forssell vill fortsätta karriären

HJK-kaptenen Sebastian Sorsa säger sig njuta av situationen. Optimalt för fotbollsvänner – optimalt för spelarna.

– Det är ju som en final, helt fantastiskt. Säsongens viktigaste match och vi ska göra allt för att vara redo. Förhoppningsvis har vi turen på vår sida, säger Sorsa.

Sorsa har redan meddelat att han lämnar HJK efter säsongen. Mikael Forssell vet inte ännu hur det blir med framtiden.

Mikael Forssell på bänken, HJK 2016.
Bildtext Mikael Forssell har vistats mycket på bänken i sommar.
Bild: Toni Koskinen / All Over Press

Den 35-årige tidigare landslagsstjärnan har fått sparsamt med speltid i år. Forssell har spelat blott fyra ligamatcher från start, hoppat in i ytterligare 14 och producerat tre mål framåt.

– Den egna rollen är förstås en besvikelse. En spelare hoppas på ansvar och det har jag inte fått, säger Forssell som inte vet om och i så fall var karriären fortsätter.

– Allt är ännu öppet. Jag vill verkligen spela vidare men det är svårt att säga hur det blir i det här skedet. Jag vill göra mål, det kommer säkert aldrig att ändra.

Diskussion om artikeln