Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vallonerna i Belgien avvisar frihandelsavtal med Kanada

Från 2016
Uppdaterad 21.10.2016 17:11.
Aktivister som motsätter sig frihandelsavtalet Ceta med Kanada, visar upp en banderoll med en bild av premiärminister Paul Magnette och texten "3,4 miljoner europeer litar på Vallonien."
Bildtext Aktivister som motsätter sig frihandelsavtalet Ceta, visar upp en banderoll med en bild av premiärminister Paul Magnette och texten "3,4 miljoner europeer litar på Vallonien."
Bild: EPA/JULIEN WARNAND

Det regionala parlamentet i Vallonien, den fransktalande delen av Belgien, har avvisat EU:s frihandelsavtal med Kanada (Ceta).

Det innebär att varken Belgien eller EU kan skriva under avtalet som planerat på torsdag.

EU:s handelsministrar skulle klubba igenom avtalet i tisdags, men kunde inte göra det på grund av motståndet bland tre miljoner valloner i Belgien.

- En del vill sätta tryck på oss, men det lyckas inte konstaterade Valloniens socialdemokratiska premiärminister Paul Magnette efter beslutet igår.

Kräver nya förhandlingar

Magnette sade att Kanada skulle vara redo att ge vallonerna mer tid och mer flexibilitet för överläggningar än många EU-länder skulle vara beredda att göra.

Magnette har krävt nya förhandlingar om avtalet och han har varit irriterad på kommissionen som enligt honom inte har lyssnat på vallonernas invändningar tidigare.

Regionalparlamentet i Vallonien samlas ännu under fredag förmiddag för att diskutera frågan och frågan tas också upp vid EU:s toppmöte senare i dag.

Tyder på svåra brexitförhandlingar

EU:s handelskommissionär, svensken Cecilia Malmström var kritisk då EU:s handelsministrar inte kunde godkänna avtalet i tisdags i Luxemburg.

- Om EU inte lyckas godkänna ett avtal med Kanada, hur ska vi då lyckas komma överens om Storbritannien, undrade Malmström.

Ceta har varit rätt okontroversiellt i motsats till TTIP, EU:s frihandelsavtal med USA, som verkar ha begravts för tillfället.

Fransk varning om brexit

Frankrike har redan varnat Storbritanniens premiärminister Theresa May för att förhandlingarna blir svåra om britterna eftersträvar liknande villkor som de åtnjöt som medlemmar.

President François Hollande säger att EU inte är redo att avstå från sina grundvärderingar endast för att bibehålla Storbritannien som en nära allierad.

Enligt Hollande kommer britterna att stöta på en hård grupp som inte ger efter om May kräver alltför stora eftergifter i förestående förhandlingar efter mars nästa år, då May utlöser förhandlingarna om ett utträde.

Förhandlingarna som tar högst två år, inleds genast efter att Storbritannien utlöser artikel 50 i Lissabonfördraget.

Diskussion om artikeln