Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Amnesty: Snapchat och Skype dåliga på integritetsskydd

Från 2016
Uppdaterad 21.10.2016 07:09.
sociala mediebolags logor med smarttelefonanvändande flicka i backgrunden
Bild: Yle/Linus Lång

Den som använder tjänster som Snapchat eller Skype kan lämna sitt privatliv öppet för omvärlden.

Det rapporterar Amnesty International, som konstaterar att säkerheten lämnar mycket att önska i flera olika chatt- och meddelandetjänster.

Mikko Aarnio, juridisk expert vid Amnesty i Finland, säger att den som trodde att chattapparna skyddar ens privatliv kommer att bli besviken.

- Den bistra sanningen är att våra meddelanden när som helst kan hamna i händerna på cyberbrottslingar eller statliga myndigheter. Särskilt unga är i fara, i och med att de delar privat information och privata bilder via till exempel Snapchat, säger Aarnio.

Amnesty har bedömt integritetsskyddet i de olika tjänsterna på en skala från 0 till 100.

Sämst klarar sig det appen Tencent som får 0 poäng.

De tjänster som Blackberry (20 poäng) och Snapchat (26) erbjuder är inte mycket bättre. Fjärde sämst är Skype (40).

Resultatet kan anses vara pinsamt för Microsoft som äger både Snapchat och Skype.

Bättre med Facebook, men inte heller det är säkert

Bäst betyg får tjänsterna Facebook Messenger (73) och WhatsApp (73).

Det kan tolkas som en seger för Facebook som äger båda tjänsterna, men även de här två lämnar en del att önska.

Amnesty ger kritik för att Messenger fortsättningsvis har ett svagt integritetsskydd som standardinställning, trots att det finns en möjlighet till ett starkare skydd.

WhatsApp får beröm för att klart och tydligt informera om sina integritetsinställningar.

I mellanskiktet hamnar Apple (67), som erbjuder krypterade meddelanden men låter bli att informera ordentligt om dem.

Amnesty önskar också mer öppenhet av Apple så att man till exempel skulle kunna göra en oberoende bedömning av företagets krypteringsmetoder.

Människorättskämpar, politiker, journalister i fara

Amnesty International har gått igenom hur tjänsterna skyddar diskussioner och hur väl deras inställningar för integritet fungerar, samt hur öppna företagen är med att berätta om det integritetsskydd de erbjuder.

Endast tre företag (Apple, Line och Viber) har krypterade meddelanden som standardinställning, vilket de får beröm för av Amnesty.

Flera av de betygsatta tjänsterna kan ha hundratals miljoner användare. Bland användarna finns, förutom privatpersoner, också människor som jobbar med känslig information som helst inte ska läcka ut till andra.

Amnesty nämner människorättskämpar, oppositionspolitiker och journalister som några riskgrupper, de kan vara i fara om deras meddelanden inte är tillräckligt säkra.

- De stora teknologiföretagen är i en kritisk nyckelposition. Integritetens och yttrandefrihetens framtid på nätet är beror på om de här företagen kan skydda våra meddelanden, eller om de erbjuder snokare den här informationen serverat på ett silverfat, säger Mikko Aarnio.

Diskussion om artikeln