Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Oklarheter med "leksaksförmedlaren" Rami Adhams biståndsarbete

Från 2016
Uppdaterad 21.10.2016 18:20.
Rami Adham delar ut bananer åt barnen i Aleppo.
Bild: Rami Adham

Centralkriminalpolisen utreder eventuella oklarheter i samband med den så kallade leksaksförmedlaren Rami Adham.

Frågan är om han kan misstänkas för brott. Polisen kommer att höra Rami Adham.

I olika Facebook- och nätdiskussioner har det förekommit hatretorik och mycket kraftiga uttalanden från Adhams sida, säger kriminalöverkmomissarie Tero Haapala vid Centralkriminalpolisen.

- Rami Adham har tagit ställning till de olika parterna i konflikten, och frågan är om de här ställningstagandena diskriminerar någon viss folkgrupp.

Den andra misstanken gäller Adhams penninginsamling.

- Folk har donerat pengar i biståndssyfte och vi misstänker att alla pengar inte har gått dit donatorerna ville att de skulle gå.

Den finsk-syriska Rami Adham har blivit känd för att ha fört in bland annat leksaker till det krigshärjade Aleppo. Han har också varit ordförande för den finländska Syrienföreningen.

Yle hade på fredag eftermiddag inte ännu nått Adham för en kommentar.

Fyllde inte villkor för insamling

Polisen i Helsingfors har också uppmanat Syrienföreningen att upphöra med penninginsamlingen för nödställda i Syrien eftersom föreningen inte har följt de villkor som ställs i insamlingstillståndet.

Enligt polisen räcker det med att föreningen justerar de brister som påtalats. Ett brev med detta påpekande sändes till föreningen den här veckan. Bristerna gäller tillståndets giltighetsområde. Föreningen har inte på sina nätsidor angett att tillståndet gäller enbart Helsingfors, säger överkommissarie Hannu Hirvonen vid Helsingfors polis.

Överkommissarie Hannu Hirvonen säger att insamlingstillståndet beviljades först efter det att Rami Adham hade avgått som ordförande för föreningen - vilket polisen hade krävt. Adham avgick som ordförande för ungefär ett år sedan.

Enligt Hirvonen kan insamlingstillstånd inte ges om det i styrelsen för den förening som anhåller om tillstånd sitter personer som gjort sig skyldiga till oegentligheter. Adham har tidigare gjort sig skyldig till både misshandel och dopningsbrott.

Trots att Adham officiellt har lämnat posten som styrelseordförande har han i praktiken uppträtt som sådan i offentligheten även efter det att insamlingstillståndet hade beviljats, senast den här månaden.

HS: Påhittade skador i bombattacker?

Helsingin Sanomat rapporterar också om misstankar som riktas mot "leksakshandlaren".

Misstankarna gäller skador som Adham säger sig ha fått i Aleppo i Syrien. Enligt HS skulle Adham ha hittat på en historia om att han skadats i samband med bombningar av Aleppo i januari.

Helsingin Sanomat har fått tag på ett flertal meddelanden och inspelningar som stöder de här misstankarna.

Enligt HS finns det oklarheter med de projektpengar om skulle ges som stöd till föräldralösa barn i Aleppo. Den mängd pengar som kommit fram uppges ha varit mindre än den borde ha varit.

Rami Adham skrev ut sig ur SDP

Rami Adham meddelade nyligen att han lämnar socialdemokraterna efter att ha varit medlem i partiet i några dagar. Han sade att han vill fortsätta att hjälpa de syriska barnen utan de extra bördor ett partimedlemskap medför.

Helsingin Sanomat hade strax innan presenterat misstankar om att Adham skulle ha förbindelser till jihadister. Rami Adhams misstänkta jihadistkopplingar lyftes fram efter att han hade anslutit sig till SDP.

Adham har bland annat fotograferats tillsammans med Abdullah al-Muheisni, som enligt Mellanösternexperten professor Hannu Juusola, är en känd jihadistpredikant.

Rami Adham har förnekat anklagelserna, och säger att hans arbete i Syrien till hundra procent är humanitärt.

Rami Adham har åkt till Syrien med förnödenheter många gånger

Rami Adham har själv åkt till Syrien med förnödenheter närmare 30 gånger. Med hjälp av sina kontakter köper han mat och andra förnödenheter, och för dem själv in till Aleppo. Det är främst barn som behöver akut hjälp.

- Nöden i Aleppo är så stor att jag inte kan låta bli att föra hjälpen dit. Visst finns rädslan där, men jag måste lita på att det ska gå bra.

Rami Adham arrangerade också nyligen en auktion tillsammans med Hagelstam. Intäkterna gick till biståndsarbete i Syrien.

Diskussion om artikeln