Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Mediepodden: Tidningarnas familjeannonser och den förbryllade farmodern

Från 2016
Micaela Röman och Alex Fager gör tillsammans den Finlandsvenska mediepodden
Bildtext Micaela Röman och Alex Fager gör tillsammans den Finlandsvenska mediepodden
Bild: Svenska Yle / grafik Johan Lindström

För en tid sedan kunde finlandssvenska dagstidningsläsare se en födelseannons undertecknad av “den förbryllade farmodern”. Sedan dess har diskussionerna gått heta kring varför farmor varit så förbryllad över den nyanlända prinsessan.

Den finlandssvenska mediepodden erbjuder sina teorier men tar också upp ämnet familjeannonser i stort. Då Facebook slog igenom var många experter ense om att familjeannonsernas tid i dagstidningarna var förbi.

Men är det så? Är tiden förbi för den här typen av offentliga kungörelser? Är du beredd att betala för en annons i en dagstidning då du förlovar dig eller får barn? Ge gärna din synpunkt i kommentarsfältet.

Radiokanalen med nio liv

Nischkanalen Radio Helsinki, som marknadsför sig som formatfri radio utan spellistor, har länge varit på fallrepet. Kanalen har gått med förlust och haft svårt att betala av sina skulder.

Ägaren Kaupunkitarinat Oy har nu fått nog och gjort ett avtal om försäljning av verksamheten med Livelaboratorio Oy. Skulderna stannar hos försäljaren.

Bakom den nya ägaren står Musikerförbundet. Styrelseordförande Ahti Vänttinen berättar, för tidningen Markkinointi ja media, att Livelaboratorio inte tar över enbart med en god affär i tankarna, utan i högsta grad med kulturen i första rum.

Därmed har Radio Helsinki än en gång undvikit konkurs och kan fortsätta sin verksamhet.

Den finlandssvenska mediepodden analyserar affären och funderar kring huruvida Musikerförbundets medlemmar kommer att höras i större utsträckning på kanalen i framtiden och om det här påverkar den, nu, spellistefria filosofin.

Också symbiosen mellan Livelaboratorios nystartade musikrestaurang och radiokanalen diskuteras i Mediepodden.

Den finlandssvenka mediepodden är en Svenska Yle podcast.

Den finlandssvenska mediepodden: Den förbryllade farmodern, radiokanalen med nio liv och om att be om ursäkt på rätt sätt

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln