Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Rockpoliserna: Vad gör Angus Young härnäst?

Från 2016
Rokpoliserna diskuterar AC/DC:s framtid
Bildtext Rockpoliserna Stefan Nordgren, Patrik Willför och AG Karlsson
Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos

Vi måste tala om Angus Young.

Detta har hänt:
AC/DC grundades av bröderna Malcolm och Angus Young i Sydney 1973 och deras första sångare vad Dave Evans som endast hann spela in en singel med bandet. Efter det tog Bon Scott över och efter hans död 1980 fattade Brian Johnson mikrofonen. Back in black som var Johnsons debutskiva med AC/DC är världens mest sålda bandalbum genom tiderna. När bandet gav ut sin senaste skiva Rock or bust 2014 började det knaka i fogarna. Trummisen Phil Rudd åkte ut p.g.a. skumma problem med lagens långa arm.

Bandets hörnsten Malcolm lämnade bandet eftersom han lider av demens och inte kunde spela på albumet. Man tog in Malcolms brorson Stevie Young på kompgitarr och trummisen Chris Slade som bl.a. spelade på AC/DC-klassikern Thunderstruck i början av 90-talet. När världsturnén närmade sitt slut gav Brian Johnsons läkare honom ultimatumet att slutföra turnén eller riskera att bli totalt döv. Johnsons hörselproblem har bl.a. att göra med hans intresse för motorsport på fritiden. Johnson var tvungen att avbryta och för de sista dryga tio datumen erbjöd sig Guns n' Roses vokalist Axl Rose att fylla i och slutföra turnén. Vilket han gjorde, till en början sittande p.g.a. gipsad fot.

"Axl/DC" var en succé men nu är turnén slut, Axl på turné utan slutdatum med återförenade Guns n' Roses och ingen vet vad som kommer att ske med AC/DC:

Skolpojken som stannat på klassen sedan 1973 står inför ett vägskäl. AC/DC:s “Rock or bust”-turné hostade till på slutrakan, men i takt med att gubbarna strittade ur vagnen som aska från Bon Scotts tubik styrde Angus sitt Rock n’ Roll train i mål med den mest otippade ersättaren någonsin. På pappret var det en katastrof att ta in kroniskt försenade divan och surpuppan Axl Rose, men kritikerna fick äta upp sitt gnäll när Axl kom, levererade och segrade på slutrakan av turnén. Han tammefan satt på Dave Grohls tron med benet i paket medan han sjöng!

Någon tv-pellejöns blir Angus inte

Brian hör inte

Brian Johnson kommer antingen att få hjälp med sina hörselproblem eller så inte. I somras var han optimistisk och sade att den nya teknologi som han testat är häpnadsväckande bra. Öronmonitorerna är dock inte färdigutvecklade ännu och de måste göras ännu mindre.

På företaget Asius Technologies är man hoppfulla och tror sig tack vare en crowd funding-kampanj snart kunna börja tillverka öronmonitorer som kan hjälpa Johnson och andra med liknande problem.

Nå, även ifall läkarkonsten lyckas fixa lämpliga öronproppar åt Johnson är frågan om det döljt sig något annat gräl mellan honom och Angus i kulisserna? Johnsons entusiasm har kanske inte varit på topp de tio senaste åren men nu harmar det honom när han ställdes inför ultimatumet att rocka på eller bli döv. Mången spaltmeter har skrivits om hur krasst bandet gjorde sig av med sin vokalist från de senaste 36 åren.

"AC/DC band members would like to thank Brian Johnson for his contributions and dedication to the band over the years. As much as we want this tour to end as it started, we support Brian's decision to save his hearing. We are dedicated to fulfilling our touring commitments to all that have supported us over the years, and are fortunate that Axl Rose has kindly offered his support to help us fulfill this commitment."

Angus har åtminstone hyllat Axl:s insats och hjälp i nöden för bandet och med honom vid mikrofonen har AC/DC t.o.m. grävt fram litet fräscha klassiker såsom Riff Raff och Touch too much vilket de annars aldrig gjort.

Quo vadis AC/DC?

Men nu då? Brian Johnson är ute. Malcolm Young är ute. Cliff Williams är ute. Phil Rudd är också borta med vinden fast på annat vis. Men vi har Chris Slade som spelade på Razors edge och Stevie Young och ett av branschens största affärsmaskinerier i gungning. Allt är bäddat för “Bust”, men Angus Young väljer “Rock” om man frågar honom

Den springande punkten är att Angus Young inte vill lägga av bara för att de andra gubbarna vill eller måste lägga av. Men trots att Angus alltid varit AC/DC:s “maskot” och ansikte utåt så är Angus ingen sångare. Och hur fånigt skulle inte vara med en solokarriär av en sextio plus-skolpojke som lirar gitarr på rygg och gör duck walks? Att gå Idols-domarvägen och bli tv-stjärna som Steven Tyler är också föga troligt i Angus Youngs fall.

Vad sku du göra om du var Angus Young?

Vad säger rockpoliserna om saken? Vi har en garvad All male rock-panel och jag ställer således Patrik Willför, AG Karlsson och Stefan Nordgren tre frågor:

1. Vad tror du Angus Youngs nästa steg blir?
2. Vad tyckte du om att AC/DC tog in Axl Rose?
3. Hur skulle du göra nu om du var Angus Young?

Patrik Willför:

1. Angus Young tar steget ut och far på turné med ett all star band, dit han bjuder in många vokalister respektiva basist och trummis.

2. Höjde ögonbrynen, men konstaterade att det i all sin absurdhet som det just då kändes kan funka.

3. Konstatera att "eiköhän se ollut tässä" och retirera före det blir pinsamt.

Brian Johnson och Angus Young frånAC/DC
Bildtext "I can´t hear you! ...me neither."
Bild: Matt Becker / Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License

Stefan Nordgren:

1. Vad tror du Angus Youngs nästa steg blir?

- Jag tror att AXL/DC fortsätter, hur fel det än må vara. Varumärket AC/DC säljer fortfarande i mängder och Axls närvaro har ökat intresset också bland andra rockfans. Det är en så besynnerlig kombination.

- Det blir flera turnéer och som basist kommer vi att hitta Angus kusins grannes sons ex-flickväns farfars gudson Seamus. Strålkastarna kommer att träffa honom exakt noll gånger under konserterna.

- Steve Young (vem?) kommer att fortsätta. Inte för att någon bryr sig.

- Chris Slade, som fyller 70 i oktober, fortsätter också tills hans doktor säger att nu får det vara nog eller tills han gör en Spinal Tap (avlider på scenen).

- I vilket fall som helst så är det som bäddat för någonting pinsamt. Samtidigt medger jag att jag gladeligen skulle hosta upp fyrk för att se AXL/DC i vilken form som helst.

2. Vad tyckte du om att AC/DC tog in Axl Rose?

- När jag hörde om Brian Johnsons problem med hörseln var jag säker på att det var slut för AC/DC. Den näst viktigaste medlemmen är borta, inte kan man ju fortsätta då? Men tydligen kan man. När de första ryktena om Axl dök upp skrattade jag. Liksom come on! Axl Rose i AC/DC!? Inte en chans.

- Sedan dök bilder upp på nätet med Axl och AC/DC utanför samma träninglokal och sedan kom bekräftelsen: Axl + AC/DC = sant!

- Min första reaktion: Vad i helvete? På riktigt!? Min andra reaktion: Vad händer med GnR? De har ju sin reunion på gång. Min tredje reaktion: Angus och Axl kommer att få varsin itkupotkuraivare inom en vecka och allt faller i bitar. Min fjärde reaktion: Det är egentligen ganska coolt, eller är det?

- Med andra ord både gillade jag det och ogillade det samtidigt. Jag var övertygad att det inte skulle fungera men samtidigt fascinerad av kombinationen Axl-Angus.

- När det började dyka upp klipp på Youtube och vi fick höra att det faktiskt lät bra, väldigt bra, kändes det helt rätt. Eller inte helt rätt, men helt ok. Det kändes inte absurt längre. Så länge det inte blir en långvarig grej. Spela de konserter som är inplanerade och lägg av sedan med lite integritet kvar. Men innerst inne vet vi väl alla att det här inte är helt slut än?

3. Hur skulle du göra nu om du var Angus Young?

- Det är säkert lockande för Angus att fortsätta. Det har fungerat bra med Axl, många har gillat det de hört och kassan säger ka-ching. Men Angus har inget band kvar. Oavsett vilka musiker han rekryterar är det bara fel att kalla det AC/DC. Senast nu är det dags att begrava AC/DC, det finns inget mer att bevisa och ingen orsak att skita på sitt eget musikaliska arv.

- Fråga råd av Robert Plant, han vet hur man lämnar något otroligt fint i fred.

- Men Angus är en gitarrist och man slutar inte att vara det bara för att bandet man är i går i graven. Inget hindrar att Angus gör som Slash gjorde med sin första soloplatta, dvs. gör en skiva med en massa stjärnor. Eller varför inte en Angus loves Axl love Angus-skiva.

Men låt AC/DC vila i fred.

- Men så kommer det ändå inte att gå. Så kom då till Finland och ta mina pengar.

AC/DC
Bildtext "We want Brian!"
Bild: EPA / Alberto Estevez

AG Karlsson:

1. Vad tror du Angus Youngs nästa steg blir?

- Jag tror att han vill fortsätta spela och bra så. Jag tror också att han är medveten om att man inte bygger upp ett maskineri och en business som AC/DC på nolltid. Därför misstänker jag att han in i det sista vill hålla fast vid namnet. Dessutom var Malcolm Young bandets själ, och om AC/DC fortsatte utan honom så kan Angus köra på utan Brian Johnson och Cliff Williams också. Någon tv-pellejöns blir Angus inte. Det blir intressant att se hurudan ny musik han har då Malcolm inte längre finns med som riffskribent.

2. Vad tyckte du om att AC/DC tog in Axl Rose?

- Utan en känd sångare som ersättare för Brian Johnson hade det blivit fars av turnén. Nu räddade Axl det som räddas kunde, och han gjorde det väl. Angus såg ut att ha fått ny energi av bytet och det var roligt att höra låtar som Riff Raff spelas. Axls karriär mådde antagligen också gott av inhoppet i AC/DC.

3. Hur skulle du göra nu om du var Angus Young?

- Jag skulle göra en ny skiva med Axl Rose och kanske be Keith Richards göra upp några riff. Men aldrig ta av mig skolpojksuniformen.

Vad tycker du om blåsten kring AC/DC?
Gå med i vår Facebook-grupp "Rockpoliserna" och diskutera där!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln