Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Camilla Brunell - från kantor till ny präst vid Vasa svenska församling

Från 2016
Camilla Brunell är ny församlingspastor i Vasa.
Bildtext Camilla Brunell är ny pastor vid Vasa svenska församling.
Bild: Yle/Kati Enkvist.

Camilla Brunell är ny pastor vid Vasa svenska församling. Hon har tidigare jobbat som kantor i Malax men ville byta karriär eftersom hon kände ett kall för prästyrket.

- Det var någonting som mognade fram småningom. Jag var på rätt ställe, jag ville jobba i kyrkan men jag är mera fascinerad av prästyrket än kantorsyrket. Jag kände ett kall. Människomöten fascinerar, säger Brunell.

Camilla Brunell studerade till präst på tre år vid Åbo Akademi vid sidan av sitt kantorsjobb.

- Det blev nattstudier.

Inom Vasa svenska församling kommer Camilla Brunell att jobba med bland annat skriftskola, samtalstjänst och med kvinnoarbete inom församlingen.

- Bland annat har vi kärnträffar som är en frukost på lördag morgnar tre gånger per termin där vi har intressanta kvinnor som gäster. I mars kommer vi att ha en kvinnoweekend på Alskat så att kvinnor kommer bort hemifrån och får samlas inom ramen för kristen tro.

Lyhörd och medmänsklig kyrka

Om den pågående konflikten inom kyrkan där liberala och konservativa värden krockar säger Brunell att det egentligen hör till.

- Det är oundvikligt. Det kommer alltid att finnas konflikter kring kristen tro. Folk har starka åsikter åt båda hållen. Som kvinnlig präst känner jag förstås också av det. Det är ingen självklarhet att jag är accepterad. Som kantor blev jag aldrig ifrågasatt i mitt yrke. Som kvinnlig präst vet jag att det finns sådana som inte accepterar mig, som inte kommer till kyrkan den dagen jag är där, säger Brunell.

Hon tror att kyrkan behöver vara lyhörd och medmänsklig och fundera på vilken linje man ska ha. Brunell ser ändå ljust på kyrkans framtid.

- Jag vet inte om det är den gyllene medelvägen vi ska gå men det är en svår fråga. Vi behöver ha präster som är medmänskliga som välkomnar. Det finns så mycket som vi kan ge och vill ge bara människor ger oss möjlighet. Vi ska ha öppna dörrar och låga trösklar men ändå stå rakryggade för vår sak. Då tror jag vi hittar den harmoni vi söker.

Diskussion om artikeln