Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Paf-ordförande sparkad efter nej till flyktingar

Från 2016
Jarl Danielsson, ordförande för Ålands Penningautomatförening
Bildtext PAF:s ordförande Jarl Danielsson fick gå från posten. Foto: Ulf Weman, Ålands Radio och Tv

Debattens vågor går höga på Åland efter att landskapsregeringen i början på veckan meddelade Jarl Danielsson, styrelseordförande i Ålands penningautomatförening, Paf, att han inte längre har landskapsregeringens förtroende och inte får fortsätta på posten när ny styrelse utses inom kort.

Orsaken är att Jarl Danielsson i egenskap av kommunstyrelsens ordförande i Vårdö talade emot att kommunen tar emot en flyktingfamilj. En fråga som delat den lilla kommunen med drygt 400 invånare.

Det var Ålands finansminister Mats Perämaa, liberal, som ringde upp Danielsson och meddelande att han inte får fortsätta i det landskapsägda spelbolaget Pafs styrelse på grund av hans agerande i flyktingfrågan.

"Måste stå för det goda"

- Den som är ordförande för Paf och uttalar sig för Paf skall i alla sammanhang stå för det goda och stå för att hjälpa andra människor, sa Mats Perämaa i en intervju i Ålands Radio.

Enligt landskapsregeringen störde Jarl Danielssons ställningstagande i flyktingfrågan Pafs varumärke. Det här har fått oppositionen i lagtinget att rasa och hota med en misstroendeomröstning.

- Det här strider mot grundlagen och den åsiktsfrihet som vi alla har, säger Obunden samlings partiledare Bert Häggblom.

Han får medhåll från det största oppositionspartiet, Centern.

Men det är inte bara i den politiska sfären landskapsregeringens beslut väckt känslor. På sociala media går debatten het med både sakliga och osakliga argument och en mängd teorier om andra orsaker till det förbrukade förtroendet.

Moraliskt ”non grata”

Saken har inte blivit lugnare av det faktum att Jarl Danielsson avsagt sig alla kommunala uppdrag på grund av att han inte fick förtroendet att fortsätta som Paf-ordförande.

- Jag är moraliskt non grata enligt landskapsregeringen, och det har varit ett ganska stort drev här på Vårdö, så jag lämnar alla mina kommunala uppdrag med omedelbar verkan, sade Danielsson dagen efter samtalet från finansministern.
Han framhåller att han inte är emot flyktingmottagning, men anser att Vårdö kommun inte har råd med det.

Statsvetaren, professor Göran Djupsund, säger att landskapsregeringen agerat som ägare och inte politiskt.

- Det handlar om varumärket i första hand, och man har sett risker för Paf efter Danielssons offentliga agerande. Det handlar inte i sig om att han sagt det här sakerna eller har åsikterna, utan om konsekvenserna för Paf, säger Djupsund.

Ålands lagting har paus just nu, men det nya lagtingsåret öppnas den 1 november. Efter det kan en eventuell misstroendeomröstning hållas.

Text: Ulf Weman, Ålands Radio och Tv

Diskussion om artikeln