Rätt studieplats eller rätt jobb är viktigt för unga

Dagens unga är den första generationen efter kriget som riskerar att få lägre levnadsstandard än sina föräldrar. Fattigdomen, arbetslösheten och bostadslösheten har ökat.
Ett stort problem är att andelen unga som inte har annan utbildning utöver grundskolan inte minskar, medan arbetsplatserna för personer utan utbildning hela tiden blir färre.
21 år gamla Anton Österman från Lovisa hör till de ungdomar som var omotiverade i grundskolan. Nu studerar han till merkonom vid Point College i Borgå.
– Efter högstadiet visste jag inte alls vad jag skulle göra, säger han. Jag jobbade på läroavtal två år, men det var vuxenutbildning och inte riktigt min grej.

Sedan fick Österman möjligheten att byta och komma in på Point College där han studerar tillsammans med andra ungdomar i samma ålder.
– Jag har trivts jättebra och det är en trevlig skola.
Han säger att det i högstadiet är ungefär 50/50 – endera är man intresserad och klarar sig, eller så är man ointresserad och klarar sig dåligt.
Vill utbilda sig vidare
Österman själv var väldigt omotiverad i högstadiet. Allt gick förbi läxorna, vilket i sin tur ledde till att han hade rätt dåliga vitsord på avgångsbetyget. Det gällde att försöka höja vitsorden under sommaren.
– Efteråt så jobbade jag och blev kanske lite mer vuxen. Så sökte jag till Point College och där har mina studier gått ganska mycket uppåt. Det är en ganska bra känsla.
Nu är han inne på sitt sista studieår. Nästa sommar ska han till militären för att avtjäna sin värnplikt, och efter det funderar han på att åka utomlands för fortsatta studier.
Österman tror att han kunde ha bra möjligheter att få jobb i hemstaden Lovisa, där familjens företag finns.
Men han har hört att det är svårt att få mer välbetalda jobb om man inte fortsätter studera efter merkonomutbildningen.
– Man får nog jobb men om man vill sträva högre måste man studera lite till.
Arbetslöshet leder till negativitet
Anton Österman tycker att alla borde ha likadana möjligheter att få jobb. Det är lätt att bli deprimerad eller få andra problem om man är arbetslös.
Han poängterar vikten av att hitta ett jobb som känns rätt för en själv.
– Då du är arbetslös och söker jobb men alltid blir nekad, så leder det till att du inte vill försöka mer. Kanske du tänker, tja, varför ska jag söka jobb över huvud taget för det går ändå inte.
Anton Österman är positivt inställd till ungdomsverkstäder. Enligt honom ger de ungdomar någon slags verksamhet och regelbundenhet i livet.
Då man har tider att passa och något vettigt att göra under dagarna är det mindre sannolikt att man gör något oförståndigt på kvällarna.
Unga ser också ljust på framtiden
Sabina Blomqvist jobbar som frisör i Borgå. Hon ser inte på framtiden med särskilt stor oro, utan vågar hoppas att Finland ska lyckas ta sig förbi diverse kriser.
– Jag är nästan mer en sådan person som lever i nuet. Jag orkar inte stressa och fundera på framtiden så mycket, säger Blomqvist.
Hon får ofta frågan om hon alltid har vetat att hon ville bli frisör. Men Blomqvist konstaterar att det mer handlade om att valet kändes rätt just då.
Hon har trivts med det hon gör och ångrar inte sitt val.
– Alltid kan man ändra sig och möjligheter finns ju alltid att studera till något annat om man vill.
Sabina Blomqvist berättar att hon hade förberett sig på att hon skulle få gå arbetslös då hon var klar med studierna.
Men det gick relativt lätt att få jobb ändå – med lite hjälp av sin mamma hittade hon ett samma sommar då hon tog sin examen.
– Jag tycker nog att det har gått riktigt bra, fastän många har sagt att frisörer har fått stänga och sluta och sagt att det inte är lönsamt. Men för mig har det gått bra.
Nu vänder trenden: Dagens unga får det sämre ställt än sina föräldrar
Inkomsterna sjunker och det är svårare att få bostad.