Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Proffsclowner oroade över internationell clowntrend

Från 2016
Sjukhusclownerna är oroade över den senaste tidens trend med vuxna som skrämmer barn iklädda clownmasker.
Bildtext Sjukhusclownerna gör ett viktigt jobb med att muntra upp barn på sjukhus. Vuxna i clownmasker som skrämmer barn har ingenting med professionellt clowneri att göra.
Bild: Sjukhusclowner rf.

Professionella clowner oroar sig över trenden med vuxna som klär ut sig till clowner för att skrämma barn.

Sjukhusclownerna, som har som jobb att muntra upp barn som är intagna på sjukhus, säger att de skrämmande clownerna är fega och motbjudande.

Sjukhusclowner rf vill också poängtera att det är viktigt att särskilja professionellt clowneri från den färska trenden.

Barn på sjukhus förtjänar och behöver den lek och glädje som sjukhusclownerna möjliggör i deras vardag.

Tanjalotta Räikkä, sjukhusclown

På senare tid har den internationella trenden med vuxna som klär ut sig i skrämmande clownmasker och skrämmer barn spridit sig också till Finland.

Professionellt clowneri, som inte har något med den färska trenden att göra, är en flera hundra år gammal konstform, som baserar sig på empati och på att sprida gott humör.

Sjukhusclownerna är rädda för att den senaste tidens nyheter ska leda till att folk förhåller sig skeptiskt också till sjukhusclowner.

Det skulle vara verkligt trist om professionella clowners jobb lider av den nya trenden.

Aino Viertola, verksamhetsledare, Sjukhusclowner rf.

- Det är barnen som är det största förlorarna. Barn på sjukhus förtjänar och behöver den lek och glädje som sjukhusclownerna möjliggör i deras vardag, säger Tanjalotta Räikkä som är skådespelare och sjukhusclown.

Sjukhusclowner rf:s verksamhetsledare Aino Viertola vädjar också till medierna.

- Vi hoppas att diskussionen hålls saklig och att ingen spär på fenomenet med flit. Det skulle vara verkligt trist om professionella clowners jobb lider av den nya trenden. Clownerna behövs och är underbara.