Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Att ladda upp skolfotot på nätet kan stå dig dyrt

Från 2016
Uppdaterad 22.10.2016 11:46.
En fotograf med en kamera
Bildtext Visste du att du kanske inte äger ditt studentfoto?
Bild: Woodygraphs / Alamy

Visste du att du egentligen inte äger de foton som någon annan tar på dig? Det betyder alltså att du inte får ladda upp till exempel dina skolfoton på nätet om du inte först kollat med fotografen.

Har du gått till en professionell fotograf för ditt passfoto, studentfoto, ja också klassfoto, så äger du faktiskt inte rättigheten att lägga upp bilden på sociala medier. Det du äger är den kopia du får med dig hem, men inget mer än det. Vad innebär då det här egentligen? Vi frågar Viveca Still som är upphovsrättsråd på Undervisnings- och kulturministeriet.

Vad innebär upphovsrätten?

- Det innebär i praktiken att fotografen har rätt att besluta om man får framställa exemplar av fotografiet och om man får göra fotografierna tillgängliga för allmänheten, säger hon.

Om du beställer ett fotografi finns det en särskild paragraf i upphovsrättslagen som handlar om fotografiska porträtt. Där utgår man från att beställaren av ett fotografiskt porträtt har rätt att ge tillstånd till att porträttet tas in i till exempel tidningar och artiklar, så länge fotografen inte har förbjudit det.

Kvinna som tittar på skolfoton.
Bildtext Papperskopiorna tillhör dig, men du får inte dela dem med andra.
Bild: YLE/Roy Fogde

Fram till 90-talet var huvudregeln den att om man beställer ett fotografi så övergår rättigheterna till fotografiet till beställaren. Men i början av 90-talet ändrade man på lagen så att fotografen är innehavaren av rättigheterna. Det här gjordes för att stärka fotografernas rättigheter.

Ett praktiskt exempel är en fotofirma som tar skolfoton. Hittar de ditt foto exempelvis på sociala medier, så skickar de dig en räkning på 50 euro. Du kan tänka på det lite som en bok – den köper du också, men du har ändå inte rätten att kopiera upp den och sprida den.

Det värsta som kan hända?

Det är många som inte är medvetna om att det är fotografen som äger ens bilder och därför laddar upp dem lite här och där. Det känns kanske också konstigt att köpa ett foto på sig själv men sedan inte få visa upp det. Du fotar ju ändå inte dig själv endast för din egen beundran. Vad är då det värsta som kan hända? Nå, fotografen kan till exempel be dig ta bort fotot från nätet, och står det i avtalet att du måste betala för att ladda upp bilden så måste du så klart betala.

Utgångspunkten i upphovsrättslagen är att fotografen ska få en skälig ersättning, men vad den är beror bland annat på om verket använts för kommersiella syften och så vidare.

Kan jag tvinga min kompis betala för min bild?

Ifall du tar ett foto på en kompis och hen laddar upp det på sociala medier, betyder det att du kan stämma din kompis? Ja i teorin, för rättigheten till bilder gäller inte bara professionella fotografer.

- Upphovsrätten är en förbudsrätt så man har ju rätt att kräva att personen tar bort fotot från nätet och i vissa fall kan man säkert kräva ersättning, men vilka slags ersättningar det sedan kan bli fråga om är svårt att uttala sig om, säger Viveca.

Vilka bilder äger jag?

Du har så klart upphovsrätt på de bilder du själv fotograferat, men du kan också komma överens med fotografen om att det är du som ska ha alla rättigheter till bilden.

Vems ansvar är det?

Många laddar upp bilder och i dag och på sociala medier känns upphovsrätten till bilder ibland ganska flummig. Det som är viktigt är ändå att fotografer alltid har rätt till sina bilder.

Inom EU diskuteras nu ett nytt lagförslag som innebär att innehavarna av en plattform ska ha mer ansvar kring vilka bilder som laddas upp – alltså att de ska ha koll på att inget upphovsrättsskyddat material dyker upp på sidan.

Men också vi vanliga konsumenter borde ha mer koll på upphovsrätten, och till en viss del har vi nog det också.

- Det varierar men det sätts nog en hel del insatser på att förbättra kunskaperna. Jag tror att det också kommer in allt mer i undervisningen i skolorna, säger Viveca.

Skolfotopriser

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln