Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyska Reichsbürger: När staten inte duger

Från 2016
Uppdaterad 22.10.2016 15:37.
Huset där mannen som öppnade eld mot polisen bodde. En polis dödades och tre skadades,
Bildtext Huset där mannen som öppnade eld mot polisen bodde. En polis dödades och tre skadades.
Bild: EPA/NICOLAS ARMER

De vägrar erkänna förbundsrepubliken Tysklands existens. De tar avstånd från demokrati, står för högerextrema åsikter och vill ha tillbaka de tyska gränserna från år 1937. De kallar sig Reichsbürger och allra senast efter händelserna i onsdags ses de som en farlig politisk kraft.

Polisen utgår från att han sannolikt hade vapen och skyddsväst liggande vid sängen. När polisen tidigt på onsdagsmorgonen dök upp vid den 49-årige mannens hus öppnade han genast eld.

Två av poliserna i specialstyrkan skottskadades, den ena av dem dog dagen därpå av sina skador. Ytterligare två poliser skadades av glassplitter.

Mannen sitter nu häktad misstänkt för bland annat mord.

Polisens specialstyrka hade fått i uppdrag att hämta mannens över trettio registrerade vapen. De lokala myndigheterna bedömde mannen som opålitlig och därför hade man valt att dra in vapenlicenserna.Tidigare kontaktförsök med mannen hade alltid slutat i skrik och förolämpningar.

Att den 49-årige jägaren och sportskytten frivilligt skulle ge bort sina vapen var inte heller att vänta.

Under den senaste tiden har han inte tagit några anvisningar av myndigheterna och han har inte heller velat ha något med representanter för den tyska staten att göra. Det går emot hans övertygelse. Wolfgang P. är nämligen så kallad Reichsbürger, riksmedborgare.

Bland kungar och fristater

Reichsbürgerrörelsen existerar sedan 1980-talet, men det är först under de senaste åren som den har blivit mer synlig. Nu senast genom två fall där riksmedborgare har skjutit på poliser.

Egentligen kan man inte heller tala om någon enhetlig rörelse, eftersom det finns många olika grupperingar med olika ursprung och mål.

Som riksmedborgarnas ursprungsrörelse räknas det Tyska rikets kommissariska regering, som grundades i Västberlin år 1985. På grund av interna stridigheter har rörelsen under årens lopp splittras upp i många olika ”riksregeringar”.

Förutom regeringarna finns omkring tio övriga grupperingar, bestående av allt från republikförnekande filosofer till ett medborgargarde som ska motarbeta polisvåld och myndighetsmissar. Därtill finns bland annat medborgare i fristaten Preussen, samt åtminstone en självutnämnd kung för kungariket Tyskland.

Kungen själv står för tillfället åtalad för att ha förskingrat 1,3 miljoner euro inom ramarna för kungarikets bank ”königliche Reichsbank”.

"Förbundsrepubliken saknar existensberättigande"

Den gemensamma nämnaren för alla grenar inom rörelsen är att de utgår från att det Tyska riket, i den form det kom till år 1871 fortsätter att existera. Den nuvarande förbundsrepubliken ser man som olaglig.

Sin övertygelse bygger man på att riksförfattningen under Weimarrepubliken aldrig avskaffades av varken nazisterna eller de allierade segrarmakterna.

Stöd för den här åsikten anser man sig få av den tyska författningsdomstolen, som år 1973 tog ställning till om ett avtal mellan Väst- och Östtyskland stred mot den västtyska grundlagen.

I beslutet hette det bland annat att ”det Tyska riket fortsätter att existera, men på grund av brist på organisation och avsaknad av statliga organ är riket inte kapabelt att handla”.

I domen heter det vidare att det genom upprättandet av förbundsrepubliken Tyskland inte grundades någon ny stat, utan det handlade endast om en omorganisering av delar av Tyskland.

Med sina riksregeringar och övriga organisationer vill riksmedborgarna alltså blåsa liv i det Tyska rike som man fortfarande ser att existerar.

Det här trots att senare domar, som till exempel en dom från en domstol i delstaten Thüringen, slår fast att förbundsrepubliken Tyskland från år 1990 är det Tyska riket.

Under egen flagg

Som en riksmedborgare ska också Wolfgang P. ha upprättat något av sitt eget lilla rike runt sitt hus och sig själv.

Utanför huset i bayerska Georgensgmünd vajade en vit flagga med vapensköld och lejon. I lokaltidningen hade han satt in en annons där han tog avstånd från grundlagen.

Sina identifikationshandlingar ska han ha lämnat in hos myndigheterna. Han ska också ha lämnat skatter obetalda och meddelat att han inte längre bor på orten.

Om Wolfgang P. som andra kända riksmedborgare hade skaffat egna identifikationshandlingar och eget körkort eller pass är i det här skedet fortfarande oklart. Bland riksmedborgarna bedrivs nämligen en intensiv handel med imaginära dokument.

Bland de tyska myndigheterna klassas riksmedborgarna för det mesta som allt från konspirationsteoretiker till högerextremister.

Riksmedborgarna tar avstånd från demokratin och många är uttalat antisemitiska och förnekar förintelsen. Det tyskt nationella spelar oftast en mycket viktig roll.

Andra centrala tankar bland riksmedborgarna är att Tyskland fortfarande står under allierad ockupation och att den nuvarande grundlagen inte gäller då folket aldrig har fått rösta om den.

I vissa kretsar ser man också att förbundsrepubliken Tyskland inte är en stat utan ett företag. Den som erkänner republiken hör till företagets personal.

En tanke som så gott som alla omfattar är att det Tyska riket måste få tillbaka sina gränser från antingen år 1937 eller år 1914.

”Hot som måste tas på allvar”

Hur många riksmedborgare det finns i Tyskland kan myndigheterna inte ge något exakt svar på. Man har hittills utgått från att det handlar om några hundra personer.

Riksmedborgarna har av förståeliga skäl hittills inte heller tagits på något större allvar. De har för det mesta avfärdats som tokstollar som har hittat på en grej för att slippa betala skatt. De flesta riksmedborgare tackar nej till allt statligt förutom socialbidragen har det hetat.

Nu efter skjutningarna i Georgensgmünd i Bayern och en tidigare attack mot poliser i delstaten Sachsen-Anhalt har tonen ändå ändrat.

Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann säger att säkerhetstjänsten måste gå in för strängare övervakning av Reichsbürgerrörelsen. Han föreslår vidare att alla riksmedborgare ska förbjudas att ha vapen.

Enligt Herrmann finns det också riksmedborgare inom den bayerska polisen. En polis är sedan början av året avstängd från sin tjänst, en annan polis avstängdes i fredags. Också på andra håll i Tyskland, som i Berlin och Sachsen-Anhalt ska flera poliser ha kontakt med rörelsen. I Sachsen-Anhalt har tre poliser suspenderats.

Också den socialdemokratiske politikern Thomas Oppermann varnar för att underskatta det hot som riksmedborgarna utgör.

– Vi kan inte tolerera en rörelse som inte erkänner vår stat, säger Oppermann till tidningen Der Spiegel.

Kopplingar till ytterhögern

Den senaste tidens händelser visar enligt myndigheterna att många riksmedborgare har radikaliserats och blivit mer våldsbenägna.

På sina håll har riksmedborgare öppet mordhotat myndighetspersoner.

Från myndighetshåll har man redan tidigare satt fingret på de helt tydligt högerextrema tendenserna inom rörelsen. Så ska också Wolfgang P. ha skrivit om hur islam är ett hot mot Europa och om hur tyska politiker borde avrättas.

Tongångar som känns igen från den islamfientliga Pegidarörelsen, dit en del av riksmedborgarna också hör. Det bekräftar bland andra chefen för säkerhetstjänsten i Bayern för tidningen Münchner Merkur.

Också inom det högerpopulistiska partiet AfD är riksmedborgare verksamma.

Diskussion om artikeln